Erişilebilirlik

'ABD ve Türkiye PKK'yı Birlikte Bitirmeli' - 2003-09-15


PKK-KADEK'in, Türkiye'nin istikrarı, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği ve Irak'a Özgürlük Operasyonunun başarısını tehdit ettiği, Türkiye ve Amerika’nın, PKK-Kadek’i bitirmek için birlikte çalışması gerektiği bildirildi.

Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, 'PKK'yı bitirmenin zamanı: Neden ABD ve Türkiye birlikte çalışmalı?' başlıklı raporunda, PKK-KADEK'in, Şubat 2000'de ilan ettiği ateşkese kısa süre önce son verdiğini açıklamasını, 'tehlikeli bir gelişme' olarak değerlendirdi.

Türkiye'de demokratik istikrarı korumanın, Washington'un çıkarına olduğunu belirten Çağaptay, PKK'nın, ABD kontrolündeki Kuzey Irak'tan Türkiye'ye saldırması halinde, bu durumun Washington ile Ankara'yı karşı karşıya getireceğini kaydetti.

Çağaptay, PKK eylemlerinin yeniden başlamasının, Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği reformların uygulanmasını ve Avrupa Birliği sürecini olumsuz etkileyebileceğine de dikkati çekti.

PKK'ya karşı şu aşamada, şiddete başvurmaması için anlaşmaya varmanın bir seçenek olamayacağını belirten Soner Çağaptay, PKK-KADEK'i bitirmek için de bazı önerilerde bulundu.

Uzman, PKK'yı bitirmek için ilk adımın, örgüt liderlerini ele geçirmek olduğunu, böylece örgütün operasyon kapasitesini kaybedeceğini kaydetti.

Dağdaki militanlara af çıkarılmasını ve böylece bu militanların Türkiye'ye dönmeye teşvik edileceğini belirten Çağaptay, Şubat 2004 tarihinde af süresi dolunca da PKK'ya karşı Kuzey Irak'ta ABD ile Türkiye'nin birlikte savaşmasını tavsiye etti.

Bu yönde Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden destek alınması gerektiğini de belirten Washington Enstitüsü uzmanı Çağaptay, PKK'nın finans kaynaklarının kesilmesi için Avrupa Birliği ülkelerinin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG