Erişilebilirlik

Güney Kore'de Tayfun, ABD'de Kasırga - 2003-09-14


Güney Kore’yi kasıp kavuran Maemi Tayfunu, 85 kişinin ölümüne yol açtı, 25 kişi de kayıp.

Üç gün boyunca ülkenin güneydoğusunu vuran şiddetli tayfunun en çok etkilediği bölge olan Gyeongsang’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Yetkililer, ölü sayısının artmasından korktuklarını bildirdi. Hükümet arama-kurtarma çalışmaları için 1 milyor dolarlık acil fon oluştururken, bölgeye binlerce asker sevketti.

Yardım ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü Gyeongsang’ta, hızı saatte 200 kilometreye ulaşan tayfun yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan 25 bin kişinin geri dönmeye başladığı bildiriliyor.

Bu arada, ABD'nin doğu eyaletlerinde yaşayanlar hızı saatte 260 kilometreye çıkması beklenen İzabel kasırgasını karşılamaya hazırlanıyor.

İzabel kasırgasının hafta içinde etkili olmaya başlaması bekleniyor. Meteoroloji Dairesi uzmanları, Porto Rico’dan kuzeye doğru saatte 20 kilometre hızla ilerleyen kasırganın Georgia eyaleti yakınlarında ABD'nin doğu kıyısını etkisi altına alacağını tahmin ediyor.

İzabel, kasırgalar için en üst derece olan beşinci derecede çok şiddetli bir kasırga. İzabel, Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarını 1998 yılından buyana etkileyen bu şiddette ilk kasırga olacak. 1998 yılında Mitch kasırgası Amerika’nın orta bölgelerinde 1,100 kişinin ölümüne neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG