Erişilebilirlik

'Güvenlik Konseyi Olumlu' - 2003-09-14


ABD Dışişleri Bakanı Powell, Pazar günü Amerikan Fox ve CNN televizyonlarındaki programlara katılarak Irak, Afganistan ve Ortadoğu barışıyla ilgili sorulara yanıt verdi.

Bush yönetiminin önde gelen diğer isimleri de Amerikan televizyonlarında aynı konuda kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Richard Myers’e sorulan sorular Irak’taki Amerikan askerlerine düzenlenen saldırılar, operasyona uluslararası destek sağlanması ve Bush’un Kongre’den isteyeceği 87 milyar Dolar’lık ek bütçe isteği üzerinde yoğunlaştı.

Irak'a geçmeden önce Cenevre’de Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle yeni bir Irak tasarısı üzerinde görüşmeler yapan Powell, yönetimin yeni bir tasarıya ilişkin beklentilerini şöyle özetledi.

"Bizim istediğimiz Irak halkına yardım amacıyla yürütülen uluslararası çabalara daha fazla siyasi yetki verecek bir tasarı. Bu yeni tasarının Irak’a birlik gönderen 30 ülkeye yenilerinin de katılmasını teşvik etmesini istiyoruz."

Powell, Fox televizyonuna yaptığı açıklamalarda tasarı konusunda Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden de olumlu işaretler aldığını ve görüş ayrılıklarının giderilmesi için çalıştığını söyledi.

Dışişleri Bakanı, daha fazla askere gerçekten ihtiyaç duyulduğu için mi yoksa bunun yalnızca Amerika’nın üstlendiği bir operasyon olmadığını göstermek için mi diğer ülkelerden asker istendiği yolundaki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Bizim asıl istediğimiz bunun bir an önce Iraklılar’ın yönettiği bir operasyon olması. Irak’taki askerlerimizin sayısı gelecek yıl başındaki rotasyonlar yapılana kadar sabit kalacak. Diğer ülkelerden asker istiyoruz çünkü ne kadar fazla asker olursa istikrar o kadar çabuk sağlanır, yeniden imar çalışmaları o denli hızlı ve güvenli bir ortamda yapılır. Yoksa, amacımız Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısını azaltmak değil."

Savunma Bakanı Rumsfeld ise CBS televizyonuna yaptığı açıklamalarda yeni bir karar tasarısı çıkması halinde Irak’a gönderilebilecek yabancı askerlerin sayısının çok da önemli olmadığına işaret etti. Rumsfeld şöyle konuştu:

"Şu anda Irak’ta 120 ila 130 bin Amerikan askeri var. Diğer ülkelerden gelen askerlerin sayısı ise 25 bin. Operasyona katılan Iraklılar’ın sayısı şu anda 56 bin ve bu rakam giderek artıyor. Bizim için önemli olan da bu çünkü yeni bir karar tasarısıyla Irak’a gönderilecek yabancı askerlerin sayısı ancak 15 bini bulur. Bu küçük bir rakam. Amerikan ordu yetkilileri Irak’taki birliklerimizin sayısının artırılmasına gerek olmadığını söylüyor."

Genelkurmay Başkanı Richard Myers da Amerikan ABC televizyonunda katıldığı bir programda Savunma Bakanı Rumsfeld’in bu görüşlerine destek verdi:

"Eğer komutanların söylediklerine dikkat ederseniz, onlar Irak’a daha fazla Amerikan birliği gönderilmesini istemiyor, bu yönde bir talep belirtmiyorlar. Zaten güvenlik sadece askerle sağlanan bir unsur değil. İstikrarın sağlanması için ekonomik ve siyasi alanlarda da ilerleme sağlanması gerekiyor ve Irak’taki sivil yönetimin lideri Paul Bremer bence bu alanda önemli ilerlemeler sağlıyor."

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Irak’taki operasyonunun askeri boyutuyla ilgili soruları yanıtlarken, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, NBC televizyonunda katıldığı programda operasyonunun mali boyutuna ilişkin soruları yanıtladı. Cheney, “Irak operasyonu için ilave 87 milyar dolarlık bütçe yeterli olacak mı, yoksa bu rakam da yeterli değil mi” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

"Asıl bu konuda hareksiz kalırsak, hiç bir şey yapmazsak bunun maliyeti ne olur, Irak operasyonunda başarısız olursak bunun maliyeti ne olur diye düşünmek gerekir... Bence bu iki olasılığın maliyeti Irak operasyonu için istediğimiz paradan çok yüksektir."

Cheney, 87 milyar dolarlık ek bütçenin sadece bu yıl için öngörüldüğünü de söyledi.

XS
SM
MD
LG