Erişilebilirlik

İran Atom Enerjisi Kurumu ile Çalışmayı Sürdürecek mi? - 2003-09-14


İran, nükleer silah geliştirmediğini kanıtlaması için 31 Ekim’e kadar süre tanıyan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğine devam edeceğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tahran Hükümeti’nin uluslararası kurumla girişilecek işbirliği için çalışmaları sürdürdüğünü, ancak bu konuda kararın henüz verilmediğini belirtti.

Bu arada, Atom Enerjisi Kurumu’ndaki İran temsilcisi Ali Ekber Salihi, yayınlanan sert rapora rağmen, İran’ın kuruma bağlı silah denetçileriyle işbirliğine devam edeceğini açıkladı.

İran resmi gazetesi de, bugünkü yorumunda, heyet başkanı Salihi’nin sözlerine yer verdi. Gazeteye göre, Salihi, İran’ın nükleer silahlara sahip olmadığını kanıtlamasını isteyen Atom Enerjisi Kurumu’nun provokasyonlarına uymayacağını söyledi. Ancak, Salihi, Alman ‘Der Spiegel’ dergisindeki yazısında, kendisine atfedilen bu sözleri yalanladı.

'Der Spiegel’e göre, İran heyeti, Atom Enerjisi Kurumu’yla tansiyonun daha da yükselmesi halinde, İran’ın Uluslararası Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’ndan çekilerek, işbirliğinden vazgeçebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG