Erişilebilirlik

İsveç ve Dünya Liderleri Şokta - 2003-09-12


Dışişleri Bakanı Anna Lind’in öldürülmesiyle ilgili olarak henüz kimse tutuklanmadı. Ancak polis, askeri kamuflaj ceketi giyen ve “İsveç görünümlü” olarak tasvir edilen bir kişiyi arıyor. Yetkililer, cinayetin siyasi amaçlı olmadığı kanısında.

Anna Lind’in ölüm haberi, dünya liderleri arasında şok yarattı. Lindh’in alçakça bir cinayetin kurbanı olduğunu söyleyen Alman Dışişileri bakanı Joschka Fischer, ”büyük bir Avrupalı, büyük bir dişileri bakanı ve büyük bir dost kaybettik” dedi.

İngiltere Dışişleri bakanı Jack Straw ise cinaleti”çok sarsıcı bir olay, korkunç bir trajedi” sözleriyle tanımladı. İsveçli kadın bakanın özel ve resmi yaşamını çok iyi dengelediğini belirten Straw şöyle konuştu:

"Tümüyle hayat dolu bir insandı..İsveç ve Avrupa için en güzel olan herşeyin temsilcisiydi. Hem Avrupa’nın en aktif dışişleri bakanlarından biri hem de kendisini tümüyle ailesine adamış anne olma gibi iki güç görevi uzlaştırmada olağanüstü bir yeteneğe sahipti."

1998 yılında dışişileri bakanı olan Anna Lindh iki çocuk sahibiydi..Siyasi uzmanlar kendisine geleceğin başbakanı gözüyle bakıyordu. Fransa Dışişleri bakanı Dominique de Villepin, Lindh’in çalışkanlığını ve dinamizmini överken Avrupa komisyonu başkanı Romano Prodi, cesareti ve sıcak kişiliğine duyduğu hayranlığı dile getirdi.

Prodi, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Anna’nın trajik ölüm haberi beni ve Avrupa komisyonunun tüm üyeleri derinden üzdü ve etkiledi. Anna, bizim gözümüzde herzaman son derece sorumlu, cesur ve zeki bir siyasi liderdi. Ama hepsinin üzerinde kendisini son derece insancıl, sıcak ve cömert bir insan olarak anacağız."

Lüksemburg’un kadın dışişleri bakanı Lydie Polfer de, büyük bir meslekdaş ve dostunu kaybetmekten çok üzüntü duyduğunu ve Avrupa Birliğinin en güçlü savunucularından birini yitirdiğini söyledi.

Lindh, İsveç’in Avrupa para birimi Euro’yu kabul etmesinden yana yoğun bir kampanya yürütüyordu. İsveç’te bu konuda halkoylaması Pazar günü yapılacak.

Anna Lindh’in öldürülmesi, suikaste kurban giden bir diğer İsveçli politikacının, başbakan Olaf Palme ile ilgili anıları yeniden canlandırdı. Olaf Palme, 1986 yılında sinemadan evine yürüyerek giderken yolda vurularak öldürülmüş, katili ise bulunamamıştı.

XS
SM
MD
LG