Erişilebilirlik

Irak Yönetim Konseyi İlk Sınavından Geçti - 2003-09-12


Amerika’nın atadığı Irak Yönetim Konseyi, Arap Komşuları karşısında ilk resmi sınavına çıktı. Konseyin Dışişleri bakanı, Irak’ı temsilen Arap Ligi toplantısına katıldı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, toplantının Irak’ın uluslar arası arenadaki yerini yeniden bulması yönündeki ilk adım olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nden Lauri Kassman'ın haberi şöyle:

Irak Geçici Yönetim Konseyi’nin Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak’ı yeniden uluslar arası camiaya kazandırmanın ilk öncelik olduğunu ve ilk adımın atıldığını söyledi.

"Irak’ı kanunsuzluktan çıkartıp kanun ve kurallar ülkesi yapmaya çalışıyoruz. Büyük çaba ve eğitim gerektiren bu güç işe soyunduk."

Hoşyar Zebari’nin bu ay sonunda da Irak’ı temsilen Birleşmiş Milletler toplantısına katılması bekleniyor. Bakan, Irak’ın kısa bir zaman içerisinde bölgesel ve uluslar arası kuruluşlardaki yerini de alacağını umuyor.

"Önümüzdeki günlerde Irak’a yardım edecek ülkelerle Madrid’de biraraya geleceğiz. Irak’ın yeniden inşası için destek arayacağımız bu toplantıya son derece iyi bir şekilde hazırlanmamız gerekiyor."

Zebari’ye göre, uluslar arası dünya ile ilişkileri onarım noktasına geldi ve komşuları, Bağdat’ın artık bir tehdit olmadığına ikna etmek gerekiyor.

"Kesin olan, yeni Irak’ın kitle imha silahları geliştirmeyeceğidir. Irak, terörizmi de desteklemeyecektir. Amaç bölgede barış ve istikrara hizmet etmektir."

Zebari, Konseyin ülkenin diplomatik temsilciliklerini de yeniden açmayı planladığını söyledi. Öncelik, savaşından başından bu yana kapalı bulunan bölge ülkelerindeki büyükelçiliklere verilecek...

Hoşyar Zebari’ye göre karşılaşılan en büyük güçlük güvenlik sorunu ve bunun da üstesinden gelecek olan yine Iraklılar:

"Koalisyon, siyasi sürecin başlaması ve ilerlemesi için büyük yardımlarda bulunabilir. Ancak inanıyoruz ki, güvenlik sorununu Irak’lıların kendi ellerine alması gerekiyor. Bu görüş Konseyin birçok üyesi tarafından da paylaşılıyor."

Amerikan ve İngiliz kuvvetleri Irak polis ve diğer güvenlik kuvvetlerini eğitiyor. Amaç, güvenlik ile ilgili yükün kademeli olarak Iraklılar tarafından üstlenilmesi.

XS
SM
MD
LG