Erişilebilirlik

Kongre Bush'un İstediği 87 Milyar'ı Tartışıyor - 2003-09-10


Başkan Bush’un Irak ve Afganistan için 87 milyar dolarlık fon istemesinin ardından, konu Kongre’de tartışılıyor.

Senato üyelerinin sorularını yanıtlayan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ek ödeneğin teröristlerin silahlı direnişi ile Saddam Hüseyin rejiminin kalıntılarını ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu savundu.

Demokrat partili senatörler Bush yönetiminin Irak çatışmasının maliyeti ve çapını doğru değerlendiremediğini belirttiiler.

Senatör Ted Kennedy Irak’taki işgalin süresi hakkında, kendilerine bir fikir verilmedikçe, Kongre’nin yönetime açık çek yazmayacağını söyledi.

Senato oturumunda konuşan askeri yetkililer ise, Irak’a istikrar getirebilmek için daha çok asker gerektiğini belirttiler. Ancak subaylar, Irak’a Amerikan askeri göndermek yerine, uluslararası toplumun asker göndermesini istediler.

87 milyar dolarlık ek ödenek isteğini sorgulamaya devam eden bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili senatörler, bu paranın içi güvenlik ve ülkenin diğer ihtiyaçları için harcanmasının daha yerinde olacağına işaret eden konuşmalar yaptı.

Massachusettes eyaletinden Kongre üyesi James McGovern şöyle konuştu:

"Amerikan halkı ne olacağını bilmek istiyor. Halk, başkanın bizden yapmamızı istediği seçimleri bilmek istiyor. Artık doğru ve açık davranmanın zamanı gelmiştir. Aldatmaca ve saptırmalardan artık bıktık."

Temsilciler Meclisi üyelerinden David Obey, Demokratların, Irak’ta başlanan işin bitirilmesi gerektiğine inandıklarını belirtmekle birlikte, halkın Irak’a daha ne kadar para dökülmesi gerekeceği konusunda kaygı duyduğunu söyledi.

"Irak konusunda yapılan yanlış hesaplamaların bir maliyeti var. Eğer Irak için bu parayı harcayacaksak, önümüzdeki yıl 1 milyar dolar kazanan kişilere, 88 milyar dolarlık vergi indirimine gücümüz yetmez."

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda konuşan Demokrat Partili Robert Byrd, Başkanın istediği yeni fona kolay kolay evet demeyeceğini belirtti.

"Kongre’nin ciddi soruları var. Amerikan halkının ciddi soruları var. Bu sorulara bizim cevap bulmamız gerekiyor."

Arizona eyaleti senatörü Cumhuriyetçi Partili John McCain de, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Ankara’da büyükelçilik yapmış olan Mark Grossman’ı sıkıştırarak, ilk uluslararası kuvvetin ne zaman Irak’a ulaşacağını sordu.

Grossman soruya yanıt olarak, bunun Güvenlik Konseyi’nden karar çıkmasına bağlı olduğunu, birçok ülkenin böyle bir kararı beklediğini ve bunun ne kadar süreceğini bilmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG