Erişilebilirlik

Hidrojen Bombasının Babası Teller Öldü - 2003-09-10


“Hidrojen bombasının babası” olarak bilinen nükleer fizikçi Edward Teller, geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. 95 yaşındaki fizikçi Macaristan’da doğmuştu.

California eyaletine bağlı Stanford kentindeki evinde yaşama veda eden Teller, 50 yılı aşkın bir süredir Amerika’nın savunma ve enerji politikalarında kilit rol oynamış bir bilim adamıydı.

Stanford'daki Hoover Enstitüsü'nde üst düzey araştırmacı olarak görev yapan Edward Teller, bilime katkılarından ötürü Albert Einstein ve Enrico Fermi ödülleriyle Ulusal Bilim Madalyası aldı.

Teller, atom bombası, nükleer enerji ve Stratejik Savunma İnisiyatifi'nin geliştirilmesine öncülük etti.

Teller, 1942 yılında Meksika'da Los Alamos Bilim Laboratuvarı'nda, ilk atom bombasının geliştirilmesi amacıyla sürdürülen Manhattan Projesi'ne katılmıştı. Teller'in geliştirilmesine öncülük ettiği ilk hidrojen bombası, 1952 yılında Pasifik'teki Eniwetok'da denendi.

Edward Teller, 2 yıl önce yayımladığı, anılarının yer aldığı “Bilim ve Politikada Bir 20. Yüzyıl Seyahati” adlı kitapta, 'icat ettiği silahların küresel bir savaşa girilmesini önlediğini' savunmuş, 'Güç barış isteyenlerin elinde olursa, barış sağlanır' demişti.

XS
SM
MD
LG