Erişilebilirlik

İçişleri Bakanı Aksu İsrail'i Ziyaret Ediyor - 2003-09-09


İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu İsrail Kamu Güvenliği Bakanı’nın davetlisi olarak İsrail’de.

Aksu İsrail’deki ilk çalışma gününde Türk-İsrail İş Konseyi Eşbaşkanı ve “Tayyibizm” isimli kitabın yazarı olan Alon Liel ile görüştü. 3 Kasım 1994 tarihinde dönemin başbakanı tarafından imzalanan “ Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İsrail Hükümeti arasında uyuşturucu ve psikotrop madde kaçakçılığı ve kullanımı, terörizm ve organize suçlarla mücadele işbirliği anlaşması” uyarınca İsrail’i ziyaret eden Aksu Ulusal Polis Karargahını gezdi, İsrail Emniyet Müdürü Shlomo Ahronishky ile görüştü.

Kudüs’te terör alarmının verildiği ve hemen her mahallede kontrol noktalarının oluşturulduğu gün İsrail polis teşkilatının amaç ve hedefleri hakkında bilgilendirilen bakan bomba imha birimini de ziyaret etti.

Şehirdeki terör alarmı nedeniyle yoğun koruma ile güvenliği sağlanan Bakan Aksu, Eski Şehiri de gezdi. Aksu, Yahudilerin kutsal saydığı Ağlama Duvarının önüne kadar yaklaştı. Ancak başına “kippa” (Yahudi takkesi) takmak istemeyen Bakan ibadet bölgesine girmeden eski şehrin içinden Haram ül-Şerif’e gitti. Ziyaret sırasında basının görüntü almasını istemeyen Aksu Mescidi Aksa ve Kubbet-ül Sahra’yı gezdi. Aksu’nun bu ziyareti sırasında İsrailli polislerden Bakan’a Haram-ül Şerif ziyareti sırasında refakat etmemesi istendi.

İsrailli Arap ve Yahudilerin birarada yaşadığı Kudüs’ün hemen dışında bulunan Abu Gosh kasabasında İsrail Sınır Polisi Komutanı ve İsrail Polisi Özel Anti-Terör Birimi Başkanı tarafından verilen öğle yemeğine katılam Bakan Aksu’ya daha sonra Özel Anti-Terör Birimi tarafından da brifing verildi. Son olarak Aksu Kudüs’teki ilk gününde İçişleri Bakanı Avraham Poraz ile görüştü.

Türkiye’den ayrılmadan önce açıklama yapan Aksu Ortadoğu’da yaşanan şiddet olayları konusunda görüşünü şu sözlerle dile getirdi: "İnsanlık barışa açılan yollar için ulaslarüstü formlar geliştirmiş, böylece devletlerin ve toplumların, bu yapıların öngörülerine uygun davranması konusunda yeni bir bakış açısı uluşturmuştur. Ortadoğu'da yaşananları bu çerçevede değerlendirecek olursak, BM Güvenlik Konseyi'nin 242, 338 ve 1397 sayılı kararlarının önemli bir araç olduğunu kabul etmemiz gerekecektir. 1397 Sayılı Karar, İsrail ile Filistin'in güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yanyana yaşayacakları bir bölge vizyonu çizmektedir. Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nin bu kararlarının, sorunların çözümü için uygun bir zemin olduğunu değerlendirmektedir."

Aksu, ziyareti sırasında ekonomik konuların da ele alınacağını belirterek "İkili ticaret hacmimiz 1. 326 milyar dolar seviyesindedir. İsrail'le olan ticaretimizi de artırmak için gayret göstermeye devam edeceğiz. Tatminkar seviyede seyreden ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı vize kolaylıkları getirilmesinin icap ettiğini düşünüyorum" diye konuştu. İsrail'den gelen turist sayısında son birkaç yıl içinde azalma olduğunu hatırlatan Aksu, "Kimi zaman yıllık 300 bini aşan turist sayısı, son birkaç yıl içinde azalma göstermektedir. Yapacağımız görüşmelerde bu konuyu en etkili kişilere sunmamız gerektiğini düşünüyorum. Güvenlik, ticaret ve turizm gibi bizim için önem arz eden pek çok konuya temas etme imkanı bulacağız" dedi.

XS
SM
MD
LG