Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri'nden Reform Çağrısı - 2003-09-09


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, iki bin yılına girerken verdiği demeçden bu yana kaydedilen gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen ay Bağdat’taki Birleşmiş Milletler binasına yapılan saldırıyı hatırlatan Annan, “üç yıl önceki konuşmamda ortaya koyduğum hedeflerin hala yerinde olup olmadığına emin değilim” dedi.

Saldırının uluslar arası sistemi sarstığını söyleyen Annan, sistemin işlerliği konusundaki huzursuzluğunu dile getirdi.

"Üye ülkeler, bu örgütün ele almak için kurulduğu, en temel konularda bile, çok farklı düşünüyor ve bölünmüş durumda. Yeni tehditler olduğu ya da eski tehditlerin yeni ve daha tehlikeli biçimlerde ortaya çıktığı konusunda hepimiz anlaşıyoruz. Ancak bu tehditlerin tam olarak ne olduğu veya nasıl mücadele edileceği, hatta ortak bir mücadele verilip verilmemesi gerektiği üzerinde bile tam bir anlaşma yok."

Radikal reform çağrısı yapan Annan, Güvenlik Konseyi üyeleri ve diğerlerinin, Irak konusunda ortak bir fikir etrafında toplanamamalarını eleştirdi.

"Her ülke küresel gerçekleri ve diğerinin görüşleriyle çıkarlarını dikkate almalı. Ülkeler kendi kendine hareket etmek yerine ortak stratejiler üzerinde anlaşmaya çalışmalı. Ve bazıları, diğer ülkelerin de kendi kendine harekete geçmesini istemiyorlarsa, diğerleri için de sorun olan olaylarla, birlikte nasıl başa çıkılabileceğini göstermek durumundalar."

Kofi Annan, Birleşmiş Milletler sisteminin ihtiyacı olan reformlar arasında Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesini saydı.

Genel Sekreter, terörle savaş, kitle imha silahlarının yayılması ve yoksullukla mücadele etme alanında fikirlerini belirtmeleri için 191 üye ülkeye mektup yazdığını söyledi.

Annan ayrıca Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesiyle Cumartesi günü Cenevre’de bir araya gelerek, ABD'nin Irak konusundaki tasarısını görüşeceğini kaydetti.

Washington, Güvenlik Konseyi’nden, Irak’ta istikrarı sağlamak için Amerika’nın yönetiminde bir uluslararası gücü onaylamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG