Erişilebilirlik

'AB Anayasası Din Temeli Üzerine Oturmamalı' - 2003-09-07


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği anayasanın din temeli üzerine oturmaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, İtalya'da yapılan, Avrupa Birliği ülkeleriyle Amerika'dan siyasi liderler, bankacılar ve şirket yöneticilerinin katıldığı "Ambrosetti Forumu" adlı toplantıda konuştu. Kuzeydeki Como gölü kıyısında bir otelde düzenlenen toplantı sırasında Erdoğan, İspanya, Avusturya ve Fransa Başbakanlarıyla da görüştü.

Muhabirimiz Yasemin Taşkın'ın Milano'dan verdiği habere göre, forumda iki konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin, Avrupa Anayasasına ilişkin beklentilerini dile getirdi. Avrupa'nın laik olması ve Avrupalılık anlayışını belli bir coğrafyaya hapsetmemek gerektiğini belirten Erdoğan, "Medeniyetlerin uyumunu istiyorsanız, Türkiye'yi Avrupa'ya almanız gerekir; Bir buçuk milyar Müslümanın Avrupa Birliği hakkında görüşü böylece değişecektir," dedi.

Erdoğan'ın İspanya, Avusturya ve Fransa Başbakanlarıyla yaptığı görüşmelerde özellikle Irak konusu üzerinde durulduğu bildirildi. Erdoğan, Türkiye'yle ABD arasında asker gönderme konusunda görüşmelerin devam ettiğini, Birleşmiş Milletler'den bir karar çıktığı takdirde bunun Türkiye'nin işini kolaylaştıracağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'la da görüşen Erdoğan'ın Chirac'ı Türkiye'ye davet ettiği bildirildi.

Milano'dan başkent Roma'ya geçerek İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yle görüşen Başbakan Erdoğan, Pazar günü Türkiye'ye döndü.

XS
SM
MD
LG