Erişilebilirlik

Myers: 'Irak Operasyonu Uluslararası Nitelikte' - 2003-09-05


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Irak’ta güvenlik koşulları giderek kötüleştiği ve daha askere ihtiyaç olduğu için Bush yönetiminin uluslararsı kuvvet gönderilmesi talebinde bulunduğu görüşünü reddetti.

Orgeneral Myers, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında Amerika’nın BM’den Irak’a uluslararası kuvvet gönderilmesini sağlayacak yeni bir karar çıkartma girişiminin güvenlik koşullarının bozulması ya da daha fazla askere ihtiyaç duyulmasıyla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Washington’un esas amacının Irak halkına, ülkelerindeki istikrarı sağlama çabalarının sadece bir ABD girişimi olmadığını göstermek olduğunu belirten Orgeneral Myers şöyle devam etti:

"Ülkeyi yeniden inşa çabalarına Uluslararası nitelik kazandırmak açısından Irak halkının tavrı, koalisyon güçlerini nasıl algıladığı büyük önem taşıyor. En önemlisi, Irak halkını bunun bir Amerikan operasyonu olmadığına inandırmak. Çünkü Irak operasyonunun boyutu bunun çok ötesinde. Operasyon şimdiden uluslararası bir nitelikte ve böyle de olmasını istiyoruz. Uluslararası topluluk için bu amaç doğrultusunda biraraya gelmek çok önemli."

ABD Genelkurmay Başkanı, bu açıklamaları yaparken Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, Irak’a beklenmedik bir ziyarette bulundu.

Orgeneral Myers’a basın toplantısında, Washington Post gazetesinde yeralan bir haber de soruldu.

Haberde kendisi ve diğer komutanların, Başkan Bush’a yeni BM karar tasarısını onaylatmak için Savunma Bakanı'nın bilgisi dışında Dışişleri Bakanlığı'na destek oldukları öne sürülüyordu.

Orgeneral Myers haberi yalanlarken, Amerikan ordusunda hiç kimsenin sivil amirleri olan savunma bakanından habersiz bu tür işler yapmasının sözkonusu olamayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Colin Powell de haberi yalanladı.

XS
SM
MD
LG