Erişilebilirlik

ABD: 'PKK'nın Saldırmasına İzin Vermeyeceğiz' - 2003-09-04


Amerika, PKK-Kadek’in terörst bir örgüt olduğunu ve Kuzey Irak’ın Türkiye’ye yönelik terör eylemleri için kullanılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Açıklama, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher tarafından yapıldı. PKK önceki gün ateşkese son verdiğini ve kuzey Irak’taki üslerinden Türkiye’ye yönelik saldırıları yeniden başlatacağını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher’a basın brifingi sırasında PKK yeni adıyla Kadek örgütünün ateşkese son verdiği yolundaki son açıklamasına ilişkin görüşü soruldu.

PKK önceki gün bundan böyle ateşkese uymayacağını ve Kuzey Irak’taki üslerinden Türk sınırları içinde önümüzdeki günlerde saldırılar düzenlemeyi planladığını bildirmişti.

Sözcü Boucher, Amerikan hükümetinin PKK ile ilgili görüşünü şöyle açıkladı:

"Bu konudaki görüşümüz hiç değişmedi. Kuzey Irak’ta tüm terör örgütlerinin faaliyetini sona erdirmesi gerekir. PKK terörist bir örgüttür. Bölgenin sorumluluğunu biz üstlendik. Koalisyon bölgenin güvenliğini sağlıyor. Türk ordusu ve Türk hükümeti ile yakın bağlantımız var. Kuzey Irak’ın Türkiye’ye karşı bir terör üssü olarak kullanılmasını önlemek için bu işbirliği çerçevesinde çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye bu konudaki hertürlü kaygısını bize iletebilir. Biz Türklerin bu kaygılarını gidermek için çalışacağız."

PKK, ateşkesi bozma kararına gerekçe olarak Türkiye’nin Kürt sorunu çözmede olumsuz tutumunu sürdürmesini göstermişti.

Basın brifinginde sözcü Boucher’a ABD hükümetinin bu konudaki görüşü de soruldu.

Boucher, bir gazetecinin, Türk hükümetinin son dört, beş yıldır Kürt azınlığının sorunlarına eğilmede yeterli çabayı gösterip göstermediği sorusunu yanıtsız bıraktı. Sözcü, bu konuda herhangi bir görüş belirtmekten kaçındı.

XS
SM
MD
LG