Erişilebilirlik

ABD, BM'de Yeni Irak Kararı İçin Harekete Geçti - 2003-09-04


Bush yönetimi Irak politikasında değişiklik yaparak Birleşmiş Milletler’e gitmeye ve Irak’taki çokuluslu barış kuvvetini Güvenlik Konseyi’nin de desteğini alarak genişletmeye karar verdi.

Bu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin Irak’ta şu anda görev yapan çokuluslu kuvvete katkıda bulunmak için aradığı bir koşuldu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Temmuz ayındaki Washington ziyareti sırasında, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’la görüşmesini izleyen basın toplantısında bir Birleşmiş Milletler kararı olmasının, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesini çok kolaylaştıracağına işaret etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Birleşmiş Milletler bayrağı altında bile olsa çok uluslu kuvvetin komutasının Amerika’nın kontrolünde olması şartına rağmen, ilk temaslarında Konsey üyelerinden olumlu yanıt aldıklarını söyledi.

“Güvenlik Konseyi’ndeki meslektaşlarımın hiç biri askeri komuta bizde olsun demedi. Tam aksini söylediler. Birleşmiş Milletler’in üst düzey liderler de askeri komuta bizde olsun demiyor.“

ABD'nin tasarısı, askeri yükün bir bölümünü Birleşmiş Milletler’e devretmenin de ötesinde, Irak’ın anayasal bir demokrasiye geçişini de düzenliyor.

Bush yönetimi, Irak’ta Amerikan askerlerinin verdiği kayıpların sayısının giderek artmasının Birleşmiş Milletler’den destek istenmesiyle ilgili olmadığını iddia ediyor. Kongre askeri kayıpların ve masrafların artması karşısında yönetimi sıkıştırıyor.

Demokrat parti azınlık grubu başkanı Tom Daschle, Başkan’ı askeri taahhüt ve parasal olarak maliyet hakkında bir tahmin yapmaya çağırdı.

“Başkan Bush’un hem kendi niyetleri hem de ülkemizin Irak’a taahhütleri hakkında bize yanıt vermesi büyük önem taşıyor. Eğer Irak için haftada bir milyar dolar harcıyorsak, bunun daha kaç hafta devam edip kaç milyara mal olacağını bilmemiz gerekiyor.”

Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yürüten İngiltere Büyükelçisi Emyr Jones Parry Irak’ta Birleşmiş Milletler’e daha geniş görev ve yetkiler veren tasarı üzerinde görüş birliğine birkaç gün içinde varılabileceğini söyledi.

Perry, Güvenlik Konseyi’nin tasarıyı, mümkün olan en büyük desteği sağlayabilecek şekle getirmek için çalıştığını açıkladı.

İngiltere temsilcisi çıkacak kararın, Irak’ta geçiş döneminin başarıyla yürümesini de sağlaması gerektiğine işaret etti.

Güvenlik Konseyi’nin İngiliz başkanı, amaçlardan birinin de, Amerika ve İngiltere’nin öncülüğündeki koalisyonun Irak’a savaş açmasının yarattığı bölünmüşlüğü gidermek olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG