Erişilebilirlik

BM'nin Gündemi ABD'nin Irak Tasarısı - 2003-09-04


Irak Birleşmiş Milletler (BM) ofisinin bombalanmasının akabinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insiyatifi ile yeniden tartışmaya açılan Irak'ta bir uluslararası güç oluşturulması çabaları, ay sonunda başlayacak olan yeni BM Genel Kurulunun en önemli gündem maddesi haline gelmeye başladı.

Diplomatik kaynaklar, Genel Kurul'u, BM'in savaşla birlikte Irak'ta hiçe indirgenen faaliyetlerine yeni bir zemin yaratma fırsatı olarak nitelendiriyorlar.

ABD basını, bu konuyla ilgili haberlerde, Amerikan milli güvenlik ekibi ve yönetimin önümüzdeki 18 ay ile iki yıl arasında Irak'taki güçlerinin büyük kısmını geri çekerek yerine uluslararası bir güç yerleştirilmesi öngörüsü içinde olduğunu bildirdi.

Washington'un Irak'ta konuçlandırılmasını önereceği uluslararası gücün 20bin askerden oluşmasını öngördüğünü bildiren BM kaynakları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Güvenlik Konseyi karar tasarısını önümüzdeki hafta konsey üyelerine dağıtacağını bildiriyorlar.

BM'deki ABD Büyükelçisi John Negroponte, Güvenlik Konseyi üyelerine bir taslak metin dağıttı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ilk tepkilerin olumlu olduğunu ifade etti.

BM'de karar tasarısıyla birlikte ortaya çıkan ilk manzaraya göre, ABD'nin önerisi, Bosna ya da Kosova türü uluslararası bir barış gücü, Amerikan komutanlarının kumandasında hareket edecek, ancak düzenli aralıklarla güvenlik konseyine rapor verecek. Temel işlevi ise, Irak'ta geçici koalisyonun anayasa ve seçimlerin gerçekleştirilmesi çalışmalarını tamamlaması ve seçimlerin güven içinde geçmesinin sağlanması.

Bush yönetimi karar taslağını gündeme getirdiğinden bu yana BM'de ufak da olsa karar yönünde daha olumlu bir yaklaşım platformuna doğru ilerleme kaydetti.

Irak'ta BM ofisine yapılan saldırıdan sonra BM barış gücüne asker göndermesi öngörülen, Türkiye, Pakistan, Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerin böyle tehlikeli bir ortama asker gönderip göndermemeyi sorgulayacaklarını söyleyerek eleştirel bir tutum takınan Fransa; bu hafta daha olumlu bir bakış açısı sergiledi.

Fransız Büyükelçisi Jean-Marc de La Sabliere, New York'ta yaptığı açıklamada, "önemli olan barışın nasıl sağlanacağı ve durumun nasıl istikrara kavuşacağıdır, karara bu bakış açısı ile yaklaşacağız" dedi.

Amerikan basının da çıkan haberlerde ise, uluslararası BM gücüne katkıda bulunması beklenen Türkiye; Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'in olumlu cevap verdiği, böyle bir güce ancak BM çerçevesinde katılacaklarını ifade ettikleri de yeraldı.

XS
SM
MD
LG