Erişilebilirlik

Ankara'da Irak'a Asker Gönderme Pazarlıkları - 2003-09-04


Ankara’daki Irak pazarlıkları NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral James Jones’un temaslarının ardından Türk ve Amerikan askeri-teknik heyetleri arasındaki görüşmelerle devam ediyor.

Genelkurmaya karargahında yürütülen ve 9 eylüle kadar sürmesi beklenen görüşmelerde Türk heyetine Tümgeneral Bekir Kalyoncu başkanlık ediyor.

9 kişilik Amerikan heyeti ise, lojistik, arama kurtarma, istihbarat, komuta kontrol, harekat, plan prensipler ve özel birlik uzmanlarından oluşuyor.

Türk basınına yansıyan haberlere göre, Orgeneral Jones’la yapılan görüşmelerde Türk tarafı, talep ve şikayetlerini net bir şekilde ifade etti.

Bunların başında Washihgton yönetiminin biran önce Kuzey Irak’taki PKK-Kadek varlığına karşı somut adım atması bulunuyor. Ayrıca Türk askerinin Amerikan askeriyle koordinasyon ve işbirliği içinde fakat kendi komuta yapısı altında çalışmak istediği de belirtildi.

Türk yetkililer, Türk askerinin görev yeri olarak Bağdat’ın kuzeyini belirlerken, mühimmat ve gıda sevkiyatı için de yol güvenliğinin artırılmasını istedi. Bu konuda ayrıca Amerika’nın mali yardımda bulunması talebi dile getirildi.

Türkiye’nin NATO’dan talebi ise, şimdilik siyasi destekle sınırlı. Orgeneral Jones’un da Türkiye’nin kaygılarını gidermeye ve Irak’taki Amerikan güçleriyle ilişkilerin düzenlenmesine ilişkin bazı önerilerde bulunduğu Türk basınında yer alan haberler arasında.

Buna göre, Orgeneral Jones, Türkiye’den ean azından bir tümen düzeyinde asker göndermesini istedi.

PKK konusunda ise Pentagon’un en kısa zamanda somut adımlar atılmasını sağlayacağı vaadinde bulundu.

Türkiye’nin asker gönderme konusundaki bir başka hassasiyeti de işgal gücü olarak algılanmak istememesi. Bu nedenle, bölge halkının daveti Ankara için büyük önem taşıyor. Irak halkının Türk askerine olumlu yaklaşması için de geniş bir paket üzerinde çalışılıyor.

Buna göre, bölgeye askerden önce sivil toplum kuruluşlarının gönderilmesi, Ramazan ayında iftar çadırları açılması, yöre halkının sevdiği sanatçıların da katılımıyla büyük halk konserleri düzenlenmesi, savaş sırasında tahrip edilen camii, medrese gibi kutsal yerlerin onarılması, spor karşılaşmaları düzenlenmesi ve elektrik, su, gıda gibi temel ihtiyaçların sağlanmasına dönük çalışmalar yapılması gibi önlemler üzerinde duruluyor.

XS
SM
MD
LG