Erişilebilirlik

Arafat: 'Yol Haritası Öldü' - 2003-09-03


Filistin lideri Yasser Arafat, Ramallah’taki karargahında CNN International ile yaptığı sohbet toplantısında Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan ve taraflarca 4 Haziran’da kabul edilen Yol Haritasının İsrail'in yürüttüğü askeri operasyonlar nedeniyle öldüğünü söyledi.

Filistin lideri, başta Hamas olmak üzere Filistinli direniş gruplarının yeni bir ateşkesi kabul etme perspektiflerinin kalmadığını söyledi.

Arafat, ABD’ni yol haritasını canlı tutmak için elinden geleni yapmamakla, Irak savaşı ve ikinci dönem başkanlık seçimlerinin Bush yönetiminin gündemini kapladığından şikayet etti.

Arafat’ın danışmanı Nebil Ebu Rudeyna ise Filistin Yönetiminin yol haritasına bağlı olduğunu ve yol haritasının hala varolduğunu söyledi.

Ebu Rudeyna Arafat’ın CNN International ile yaptığı sohbet toplantısında İsrail’in, yol haritasını yok ettiğini söylediğini ve Filistin Yönetiminin ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya’dan oluşan Dörtlü’den Filistin halkına destek olmasını istediğini belirtti.

Ramallah’taki karargahında 20 aydır kuşatma altında olan Arafat bu açıklamaları İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın Arafat’ın yıl sonuna kadar sınırdışı edilmesi gerektiğini açıkladığı bir dönemde yaptı.

Diğer yandan da iktidarı sorgulanan Filistin lideri ile Başbakanı Mahmut Abbas arasındaki kavga büyüyerek devam ediyor. Filistin lideri bu kavgayla ilgili de “İsrail’in propagandası nedeniyle abartılan bir durum” açıklaması yaptı. Ancak durum hiç de abartılmışa benzemiyor.

Filistin Meclis Başkanı Ahmet Kureyi Amerikanın Sesi Radyosu'na durumu “Mahmut Abbas ile Arafat arasındaki sorunlar tahammül edilmez boyutlara ulaştı. Birbirlerinden o kadar çok nefret ediyorlar ki, beraber çalışmaları bu koşullar altında imkansız” diye anlatmıştı. Ve Filistin Başbakanı da rest dedi.

Başbakanı Mahmut Abbas, hükümetin ilk yüz gününü değerlendireceği parlamento toplantısı sırasında güven oylaması istiyor.

Filistinli kaynaklar, Filistin lideri Yasser Arafat ile iktidar mücadelesinde olan Abbas’ın Filistin meclisi tarafından da onaylanmak istediğini belirtiyor.

Geçtiğimiz haftalarda Arafat’a bağlı olan El Fetih üyesi parlamenterler, 'ilk yüz günün icraatı' değerlendirmesi sırasında Mahmut Abbas’ın Başbakanlığının da parlamento tarafından onaylanması gerektiğini savunmuştu.

Seçilmiş değil, atanmış olan Başbakan Abbas ise hafta başında yapacağı toplantıyı Peşembe gününe almıştı. Abbas’ı destekleyenler ise Başbakanlık makamının bir kez daha kriz ortamına dönüşme ihtimalinden çekinerek bu çağrıya karşı çıkmıştı. Abbas ise parlamentodaki yasa yapıcıların güvenoyu uygulayıp uygulamamaya kendilerinin karar vermesini istemişti.

Aracıların devreye girerek Abbas ile Arafat arasındaki sorunları çözme çabaları sonuçsuz kalınca Mahmut Abbas güvenoyuna gitmeyi kendisi istedi. Abbas’ın güvenoyunu atlatıp atlatamayacağı ise belirsiz.

XS
SM
MD
LG