Erişilebilirlik

ABD İç Güvenliğinde Yeni Düzenlemeler - 2003-09-03


Bush yöِnetimi, yolcu uçaklarını daha iyi korumak amacıyla iç güvenlik faaliyetini yeniden düzenleyeceğini açıkladı.

Hava ulaşımında güvenliği daha iyi sağlamak için beş bin görevli daha işe alınacak.

ABD İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, göِçmen bürosu ve gümrük elamanlarıyla hava ulaşım güvenliği görevlilerinin, uçaklara yönelik terörist saldırı tehlikesi doğduğu takdirde devreye sokulmak üzere eğitimden geçirileceğini açıkladı.

Ridge şöyle dedi:

“Bu yeniden düzenlemeyle, artan tehdit dِnemlerinde ya da terِrist saldırı durumunda hızla devreye sokabileceğimiz, silahlı görevlilerden oluşan yeni ve büyük bir kapasite kazanmış olacağız. İhtiyaç duyulduğu takdirde, bir anda uçaklarda beş binden fazla silahlı federal güvenlik görevlisini hizmete sokabileceğiz.”

İç Güvenlik Bakanı Ridge bu açıklamayı, 11 Eylül 2001’de, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne ve Washington’da Savunma Bakanlığı binasına yolcu uçaklarıyla girişilen saldırıların ikinci yıldönümünün yaklaştığı bir dönemde yaptı. Saldırılarda yaklaşık üç bin kişi ölmüştü.

Açıklama ayrıca, hükümetin tasarruf amacıyla hava devriyelerinin sayısını azaltacağı yönündeki haberlerden bir ay sonra yapıldı.

Yetkililer bu haberleri yalanladı ama, söz konusu haberler El Kaide’nin Amerika’da ve diğer ülkelerde yeni, intihar saldırıları planladığına ilişkin uyarılarla aynı zamana denk geldi.

ABD İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, bakanlığının, terörist tehditler hakkındaki bilgiyi paylaşmak amacıyla güvenli bir haberleşme sistemi kurduğunu da açıkladı.

“Bu çabalar çerçevesinde halen 50 eyalein tamamı ve başkent Washington’da güvenli telefonlar ve video konferans cihazları üzerinden haberleşme kapasitesi oluşturduk. Ayrıca her vali ve her eyaletin iç güvenlik danışmanı artık gizli bilgilere ulaşarak bu bilgileri uygun federal güvenlik ِnlemleri çerçevesinde alabiliyor.”

Ridge, İç Güvenlik Bakanlığının, ABD'ye gelenler için sınırdaki soruşturma sistemini de güçlendirdiğini söyledi. Artık üç ayrı kontrol görevlisi yerine göç, gümrük ve zirai ürün denetimlerini tek bir görevli yapacak.

Eğer bir yolcu hakkında şüphe oluşursa, ikinci bir müfettiş bir başka ajanla birlikte derinlemesine inceleme yapacak. Ridge, bu uygulamayla, daha fazla ajanın, şüpheli kişiler daha iyi izlemek için kullanılabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG