Erişilebilirlik

Irak'ta BM'ye Daha Fazla Rol Arayışı - 2003-09-03


Amerikalı üst düzey bir yetkili, Bush yönetiminin Irak’ta Birleşmiş Milletler’in rolünü genişletmek için yeni bir tasarı sunacağını söyledi. Buna göre, diğer ülkelerin barış gücünde rol üstlenmelerini kolaylaştırmak için Irak yönetiminde Birleşmiş Milletler’in rolü arttırılacak.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Bush yönetiminin, yeni teklifi yakında Güvenlik Konseyi’nde tartışmaya açacağını söyledi.

Bu gelişmeler, Salı günü Bağdat’taki bir polis karakolu yakınında araç içinde bomba patlaması sonucu, Iraklı bir polisin ölmesi ve 10’dan fazla kişinin yaralanmasından sonra yaşandı.

Bombanın patladığı yerin yakınındaki karakolda görev yapan polis komiserini, Amerika atamıştı.

Bu arada, binlerce kişi Salı günü Necef’te, Ayetullah Muhammed Bekır el Hekim için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Şiilerin dini liderlerinden olan el Hekim ve en az 82 kişi, Cuma günkü bombalı saldırıda ölmüştü.

Cenaze töreninde, el Hekim’in, aynı zamanda Amerika tarafından atanan hükümet konseyinin üyesi olan erkek kardeşi, Amerika öncülüğündeki kuvvetlerin ülkeyi terketmesini istedi ve koalisyon güçlerini Irak’ta düzeni sağlayamamakla suçladı.

Irak’taki Amerikalı yönetici Paul Bremer ise terör tehdidiyle başa çıkabilmek için, 30 bin kişiden oluşan yeni Irak polis gücü kurulmakta olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG