Erişilebilirlik

ABD Verimlilikte Dünyayı Geride Bıraktı - 2003-08-31


Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yayınladığı bir raporda, 2002 yılında Amerika’da üretkenliğin artarak Avrupa ve Japonya’yı geçtiği belirtiliyor.

ILO raporuna göre kişi başına düşen verimlilik, tüm dünyada 1990’ların ilk yarısında %1,5'ten ikinci yarısında neredeyse %2’ye çıktı. Bu büyüme çoğunlukla endüstrileşmiş ülkelerde ve Çin, Hindistan, Pakistan, Tayland gibi bazı Asya ülkelerinde görüldü. Fakat rapor, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde üretkenlikte düşüş olduğunu gösteriyor.

Raporda ABD’nin, Avrupa Birliği ve Japonya’dan yaklaşık 2 kat daha üretken olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni ise Amerika’daki işçilerin çalışma saatlerinin Avrupalılar'a göre daha uzun olması. Çalışma saatleri göz önünde bulundurulduğunda ise Avrupalı işçilerin daha üretken oldukları saptandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nden ekonomist Dorothea Schmidt, pek çok Avrupa ülkesindeki çalışma haftasının Amerika’ya oranla daha kısa olduğunu belirtiyor. Buna rağmen Norveç, Fransa, ve Belçika’da çalışanlar, çalıştıkları her saat başına Amerikalı işçilerden daha fazla üretiyor.

Schmidt, "Kanımca bunun pek çok sebebi var. Bunlardan birisi, Avrupalılar'ın çalıştıkları zaman zarfı içinde daha etkin ve verimli çalışıyor olması, ikincisi çalışırken kullandıkları teknolojinin daha üretken olmalarına yardımcı olması," diyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü ilk defa tarımsal verimlilik konusunu da inceledi. Örgüte göre tarım sektörü, gelişmekte olan pek çok ülkede en önemli işveren konumunda. Fakat tarımda üretkenlik, gelişmiş ülkelerde fakir ülkelere oranla daha yüksek. Örneğin yapılan araştırmada Amerika’daki bir çiftçinin Vietnam’daki bir çiftçiden 650 kat daha verimli olduğu vurgulanıyor.

Dorothea Schmidt bu tür büyük farklılıkların Amerikalı ve Avrupalı çiftçilerin yararlandıkları modern teknoloji ürünü makineler ve sübvansiyonlara dayandığını söylüyor:"Gelişmekte olan ülkelere bakarsak bu ülkelerdeki insanları verimsiz olarak nitelemek haksızlık olur. Onlar da çok çalışıyor. Hatta başka ülkelerdeki insanlardan daha çok çalıştıklarını dahi söyleyebiliriz. Fakat teknolojinin nimetlerinden faydalanma imkanları yok. Bununla beraber modern teknolojinin tarım sübvansiyonları sonucu kullanılmaya başlandığını vurgulamamız gerekir."

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre tarıma dayalı ekonomiler eninde sonunda daha modernleşecek fakat o zamana kadar yoksullukla savaşmak için şu anki verimliliğin artırılması yolunda girişimlerde bulunulması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG