Erişilebilirlik

Iraklı Şiiler Yas Tutuyor - 2003-08-31


Bağdat’ta toplanan binlerce kişi Cuma günkü saldırıda hayatını kaybeden Şii imam Muhammed Bekir El-Hekim için yas tuttu. Hekim’le birlikte 80’den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Necef’teki Hazreti Ali Camii önünde meydana gelen patlamadan, El-Hekim yanlıları, devrik lider Saddam Hüseyin’e bağlı grupları sorumlu tutuyor. Irak polisi ise saldırıyla ilgili olarak ikisi Iraklı ikisi Suudi Arabistan asıllı dört kişinin tutuklandığını açıkladı.

Irak’taki geçici Yönetim Konseyi liderleri ve Amerikalı yöneticiler, saldırıyı kınadı ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Yetkililer saldırıdan ülkede istikrarı bozmaya çalışan grupları sorumlu tutuyor. Birçok yetkili, Şiilerin en kutsal yerlerinden biri sayılan Hazreti Ali Camii önündeki patlamanın, ülkede mezhep çatışması yaratmayı ve yeniden imar çalışmalarını engellemeyi amaçlayanların eylem planlarının bir parçası olarak değerlendiriyor.

Irak Yönetim Konseyi üyesi ve Ayetullah Muhammed Bekir El-Hekim’in kardeşi Abdul Aziz El-Hekim de, Bağdat’ta toplanan binlerce kişiye, intikam hissiyle hareket etmemeleri çağrısında bulundu ve halkı bölmeye yönelik tahriklere kapılmamalarını istedi.

Abdül Aziz El-Hekim, Sünni, Şii, Kürt, Türkmen tüm Iraklılar’ın bir bütün olduğunu söyledi, ülkenin yeniden imarı ve birliğin korunması için birlikte hareket etmeye devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Birçok Iraklı da Cuma günkü saldırıdan, Saddam rejimini devirdikten sonra ülkede güvenlik ve asayişi sağlayamayan Amerika’yı sorumlu tutuyor. Amerikalı yetkililer ise, Müslüman olmayan askerleri kutsal yerlerde görmek istemeyen Iraklı dini liderlerin isteği üzerine buralara asker yerleştirilmediğini söylüyor. Saldırıdan sonraysa, kutsal yerleri korumak üzere Iraklılar’dan oluşan 400 kişilik bir birliğin görevlendirileceği açıklandı.

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Ayetullah Muhammed Bekir El-Hekim’in naaşı Bağdat’tan Kerbela’ya götürüldükten sonra Necef’te toprağa verilecek.

XS
SM
MD
LG