Erişilebilirlik

Filistin Meclisi Gerginliği Gidermeye Çalışıyor - 2003-08-31


Filistin Meclisi, Yaser Arafat’la Başbakan Mahmut Abbas arasındaki gerginliği azaltmaya çalışıyor. Arafat, güvenlik güçlerinin büyük bölümünün kontrolünü Başbakan’a vermeyi reddediyor.

İsrailli yetkililer ise İsrail hedeflerine karşı girişilen saldırılara destek verdiği gerekçesiyle Arafat’la asla görüşme yapmayacaklarını tekrarlıyorlar.

Bu arada Filistin Yönetim Konseyi, Abbas’la ilgili güvensizlik önergesini görüşmeyi erteledi.

Konsey, Başbakan Mahmud Abbas için sunulan güvensizlik önergesini Perşembe gününe kadar ele almayacak. Karar, Amerikan yönetiminin müdahalesi ve oylamanın geciktirilmesi yönündeki isteği üzerine alındı. Mahmut Abbas, Filistin Yönetimi Başkanı Yaser Arafat’tan gelen baskı altında. Arafat’ın, başbakanı yerinden edebilmek için güvensizlik önergesinin bir an önce oya sunulmasını istediği biliniyor.

İsrail Radyosu, İsrailli yetkililere dayanarak, Amerika’nın, Filistinliler’e Abbas hükümeti düştüğü taktirde, Washington’un uluslararası desteğe sahip olan ve “yol haritası” denilen Ortadoğu barış planını masadan çekme uyarısında bulunduğunu bildirdi. Rusya, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Amerika tarafından desteklenen barış planı, 2005 yılına kadar bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Bu arada İsrail’in de Filistin Yönetimi’ne bir mesaj göndererek Arafat’ın kuracağı bir hükümeti tanımayacağını ve görüşmeyeceğini bildirdiği haber veriliyor. Filistin Lideri Arafat, bu yıl başında yoğunlaşan uluslararası baskılar üzerine ilk kez başbakan atamak zorunda kalmıştı.

Mahmut Abbas’ın göreve başlamasından bu yana da Arafat’la başbakan arasındaki iktidar çekişmesi devam ediyor. Arafat, Abbas’ın hükümete yaptığı önemli atamaları onaylamadığı gibi, güvenlik güçlerinin büyük bölümünün yönetimini başbakana aktarmayı da reddediyor.

Arafat’ın El-Fetih grubunun askeri kanadını destekleyen silahlı Filistinliler dün Gazze kentinde bazı büroları işgal etti. Militanlar, kamu görevlilerinin işe alınmasından sorumlu kuruluşun başına Abbas’ın atadığı yetkilinin gelmesine izin vermeyeceklerini söylüyorlar. Filistin Enformasyon Bakanı Nebil Emir, iç sorun olarak nitelediği krizi çözümlemek için temasların devam ettiğini söyledi. Filistin Parlamentosu Başkanı Ahmet Hureya da Filistin yönetimi içindeki siyasi durumun hiç kimsenin kabul edemeyeceği boyutlara ulaştığını ve bütün barış süreci için çok tehlikeli bir hale geldiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG