Erişilebilirlik

Necef'te Dört Kişi Tutuklandı - 2003-08-30


Irak'ın Şiiler için kutsal sayılan Necef kentinde Cuma günü girişilen ve en az 107 kişinin ölümüne ve 140 kişinin yaralanmasına yolaçan bombalı saldırıyla ilgili olarak dört Arap tutuklandı. Iraklı yetkililer, patlamadan kısa bir süre sonra yakalanan dört kişinin Iraklı olmadığını ve Üsame bin Ladin liderliğindeki El Kaide terör örgütüyle yakın bağları bulunduğunu söylediler. Bazı haberlerde ise dört kişinin ikisinin Suudi Arabistan, ikisinin de Irak vatandaşları olduğu bildiriliyor.

Amerikalı yetkililer de Irak'ta istikrar çabalarını önlemek isteyen yabancı teröristlerin, gerekli kontrolların yapılamadığı Suriye, Suudi Arabistan ve İran sınırlarından kolaylıkla Irak'a girdiğini belirtiyorlar.

Necef'te Cumartesi günü birçok kişinin, patlamada ölen ya da kaybolan yakınlarını hastanelerde aramaya devam ettiği bildiriliyor.

Binlerce kişi de patlamanın meydana geldiği yerin yakınında toplanarak saldırıyı kınadı ve intikam çağrısında bulundu. Şiiler başlangıçta saldırı nedeniyle Saddam Hüseyin rejimi kalıntılarını suçlamıştı. Ancak birçoklarının böyle bir saldırıyı önlemek için gereken güvenlik önlemlerini alamadığı için Amerikan kuvvetlerini de eleştirdiği görüldü.

Patlamada ölenler arasında bulunan Ayetullah Muhammed Bekir El Hekim, Irak'taki en nüfuzlu Şii liderlerden biriydi. Patlama, Ayetullah Bekir El Hekim, Cuma namazından sonra, Hazret-i Ali camii ve türbesinden ayrıldığı sırada meydana geldi. El Hekim, Şii Iraklılara, radikal davranışlardan uzak durmalarını telkin eden bir lider olarak tanınıyordu ve Şiilere ülkedeki Amerikan kuvvetleriyle işbirliği yapmaları için çağrıda bulunuyordu.

Amerikalı yetkililer saldırıyı bir terör eylemi olarak niteledi ve kınadı.

XS
SM
MD
LG