Erişilebilirlik

Rus Denizaltısı Battı - 2003-08-30


Eski bir Rus denizaltısı Barents Denizinde battı. Olayda 2 denizci öldü, 7 denizci hala kayıp...

Yıllarca önce hizmetten çekilmiş olan eski denizaltı kaza sırasında hurdaya çıkarılmak üzere başka bir limana çekiliyordu.

Barents Denizinde batan denizaltının mürettebatını arama çalışmaları devam ediyor. Ancak Barents Denizinin buz gibi sularında denizcileri canlı bulma umudu neredeyse yok gibi.

Rus Interfaks ajansı, K-159 tipi nükleer denizaltının, bu sabaha karşı, Kildin Adası açıklarında 170 metre derinlikte battığını bildirdi. Dört teknenin eşliğinde, bulunduğu Gremikha üssünden, parçalanmak üzere Polarnye'ye götürülmekte olan denizaltı, bölgedeki şiddetli fırtına yüzünden, diğer teknelere bağlı olduğu halatların kopması üzerine kısa bir süre içinde sulara gömüldü.

Rus Savunma Bakanlığından bir yetkili, 1989 yılında hizmetten çekilen denizaltıdaki nükleer reaktörün batmadan önce güvenli hale getirildiğini ve gemide herhangi bir patlayıcı madde bulunmadığını kaydetti. 60lı yılların başında inşa edilen denizaltında olay sırasında sadece 9 denizci bulunuyordu.

Rusya’nın o zamanlar inşa ettiği yaklaşık 200 denizaltının neredeyse tümü, Norveç sınırı yakınlarında bir limanda demir atmış vaziyette hurdaya çıkarılacakları günü bekliyor. Eski filodaki nükleer reaktörlerden çevreye radyasyon sızmasından kaygı duyan batı ülkeleri, denizaltıların güvenli bir şekilde sökülüp parçalanması için Rusya’ya maddi yardımda bulunmuştu. Üç yıl önce yine Barents denizinde, Rusların Kursk nükleer denizaltısı da bir tatbikat sırasında meydana gelen patlama sonucu batmıştı, 118 kişilik mürettebatından kurtulan olmamıştı.

Son kaza Rus deniz kuvvetlerindeki sorunları bir kez daha su yüzüne çıkardı. Uzmanlara göre sorunların başında Rus askeri yetkililerin bu tür kazaları hem batıdan hem de kendi vatandaşlarından gizlemek istemeleri geliyor. Nitekim, Kursk’un batışı günlerce açıklanmamış, olay sırasında Kırım’da tatilde bulunan Devlet Başkanı Viladimir Putin’ın duruma müdahale etmekte gecikmesi eleştirilere sebep olmuştu.

Rus Deniz Kuvvetleri yetkilileri, başta, Kursk’un yabancı bir denizaltıyla çarpışarak battığını iddia etmiş ancak daha sonra kazaya denizaltıdaki torpillerden birinin kazaen infilak etmesinin neden olduğu anlaşılmıştı..

XS
SM
MD
LG