Erişilebilirlik

“Bir Dünya Hayâl Ediyorum...“ - 2003-08-28


Amerika’da siyahlar için eşit haklar hareketinin lideri Doktor Martin Luther King’in Washington’da yaptığı tarihi konuşmasının 40’ıncı yıldönümü bugün anılıyor.

Martin Luther King’in, 28 Ağustos 1963’te, Lincoln anıtında 250 bin kişiye hitaben yaptığı konuşma eşit haklar hareketinin dönüm noktası sayılıyor.. Rahip King’in liderliğini yaptığı hareket, 1964 yılında, ırk ayırımıyla ilgili tüm yasakların kaldırılmasıya sonuçlanmıştı.

King, konuşmasında, şöyle diyordu: “Bir dünya hayâl ediyorum; dِört çocuğum ciltlerinin rengiyle değil karakterleriyle ِölçülecek. Bir dünya hayâl ediyorum; Eski kölelerin evlâtlarıyla eski köle sahiplerinin çocukları, kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar. Bir dünya hayâl ediyorum; Tanrının tüm kulları, siyahlar ve beyazlar, Yahudiler, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Budistler el ele tutuşup ilâhîler söِِyleyecekler.“

Amerika’da siyahlara eşit haklar hareketinin, şiddete başvurmadan yürütülmesini savunduğu için Nobel Barış Ödülüne layık görülen Rahip Martin Luther King, 1968 yılında Tennessee eyaletinin Memphis kentinde bir suikastle öldürülmüştü.

XS
SM
MD
LG