Erişilebilirlik

ABD'de Din ve Devlet Karşı Karşıya Kaldı - 2003-08-28


ABD'de bir federal mahkemede bulunan 2 tonluk bir granit anıt, din ve devleti karşı karşıya getirdi. Nedeni ise anıtın üzerinde 10 emirin yazılı olması.

Alabama Federal Mahkemesi önünden, kamu yerlerinde dini teşvik ederek anayasayı çiğnediği için kaldırılan, üzerinde hristiyanlık ve yahudiliğin on emrinin bulunduğu iki tonluk granit ABD'de din ve devleti karşı karşıya getirdi.

"Roy'un Taşı" olarak bilinen ve üzerinde on emir bulunan kitabeyi mahkemenin önüne iki yıl önce getiren yargıç Roy Moore adaletin tanrısız olamayacağı görüşünü savunuyor.

Vietnam savaşı gazisi aynı zamanda profesyonel tekmeli boksör olan Yargıç Moore bu görüşleri nedeniyle çok sevildiği yörede "On Emir Yargıcı" adıyla tanınıyor.

On emir, bir kamu kuruluşu olan mahkeme binasına yerleştirdiği için yerel mahkeme, yargıçı kamu kuruluşlarına din yerleştirmek ve dini teşvik ederek anayasayı çiğnemekten suçlu buldu.

Yargıç Moore bu kararı yargıtaya götürerek itiraza kalkıştı ancak yargıtay davayı reddedince on emir mahkeme binası önünde toplanan büyük kalabalığın protestolarına rağmen oradan kaldırıldı.

Yargıç Moore mahkeme önüne toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada "çok üzüntülü bir gündeyiz, tanrının yasa üzerindeki varlığı reddedilmiştir" dedi.

Moore, "tanrının, milletimizin ve vatanımızın bağlı olduğu yasaların üzerinde olduğu gerçeğini hiç bir şekilde reddedemem" ifadesiyle karara karşı çıktı. Ve yine bu ifadesi nedeniyle, onu görevden alma yetkisine sahip olan Alabama mahkemesi önüne çıkarak kendini savunmak durumunda şimdi.

Taşın binadan kaldırılmasından sonra mahkemenin merdivenlerinde kendilerini yerden yere savuran dindarlar, ömür boyu sürse bile bu taş geri konuluncaya dek orada bekleyeceklerine yemin ettiler.

Hırslarından çatlarcasına ağlayanları, bas bas bağıranları yatıştırmak durumunda kalanlara, protesto hareketini örgütleyen Rahip Rob Schenck'in "bu hak toprağını yeniden ele geçirmek 75 yıl dahi sürse, tanrı bizi, bulamazsa çocuklarımızı, bulamazsa çocuklarının çocuklarını bulacaktır" sözleriyle uzun bir mücadele vaadetti.

Muhafazakar güney eyaletinin, bu dramatik görüntülerinin cereyan ettiği meydanda vaktiyle ırkçı vali George Wallace ırk ayrımını savundu, siyah lider, rahip Martin Luther King ise ırk ayrımına son veren yürüyüşünü yine bu meydanda tamamladı.

XS
SM
MD
LG