Erişilebilirlik

Internet'te Giderek Genişleyen Diyet Diyaloğu - 2003-08-26


Aşırı kilo ve büyük kalorili yiyeceklere dayanan diyet Amerikan toplumunu meşgul eden sağlık sorunlarından biri haline geldiğinden beri internet'de diyet diyaloğu en canlı iletişim platformlarından biri oldu. Özellikle de şişmanlıkla mücadele edenlerin tuttukları günlükler son zamanlarda büyük ilgi görüyor.

Banyo Tartısının Dili, Kilo, Yağ Günlüğü türünden isimlerle sahiplerinin fazla kilolarla savaşta çukulatalara, pastalara karşı başarılarını, keklere böreklere yenilgilerinin hikayesi aynı yolculukta farklı deneyleri olan aşırı kilo sahiplerince heyecanla izleniyor.

Amerikan nufusunun üçte birinin düşük karbonhitratlı diyet ile zayıflamaya çalıştığını bildiren istatistikler bu tür internet sayfalarının popülerliğinin boyutlarını göstermekte.

Çoğu kez hayal kırıklığı ile sonuçlanan diyetlere her gün yenilmeyen bir yenisi eklenirken, diyet yapanlar bu sık sık çıkmaz sokakla biten seyahatte yalnız olmadıklarını internetten birbirilerine aktarıyorlar.

İnternet diyet diyaloğunun büyük bölümü kadınlara ait, ancak erkeklerde azınlık olarak sohbete katılıyor.

Kadınların erkeklere kıyasla şışmanlık gerçeğini daha kolay kabullendiklerini, erkeklerin şişman olduğunu kabullenmesinin çok daha uzun sürdüğünü söyleyenler var.

Böyle bir diyalog ortamında çoğu kez kulaktan dolma abartılı ifadeler ve hikayeler ragbet görüyor.

Bu hikayeler kendilerine göre bir dil geliştiriyor, kimileri kendilerini habire yemeye zorlayan arkadaşlarını diyetlerini kesmeye çalışan sabotajcılar olarak nitelendiriyor, kimileri şekere şeytan, çukulataya kışkırtan türünden sıfatlar yakıştırmayı uygun görüyor.

Şişmanların en nefret ettikleri anılarına ait de bir köşe var. Bu köşede elbiselerine sığmadığı için işe gidemeyip izin alanlardan, koridorlardan geçerken karşıdan gelenlerin duvarların dibine sinerek şişmanlara yol vermesine sinir olanlara kadar çok çeşitli örnekler sıralanmış.

Yine de çoğu kez takma isimlerle başlayan internet diyaloğu, şişman dönemde bol geniş giysiler içinde çekilmiş fotograflar, diyet sonrasında vucudu saran giysilerle verilen pozlar, diyetlerinde başarıya ulaşanların yüzlerinde, büyük bir yarışı kazanmış, piyango vurmuş ya da büyük bir canavarı yok etmişçesine geniş gülümsemelerle dolu.

Üzümlü keklere dayanamayıp yarışı yarıda bırakınların yarıda kesilen günlükleriyle birlikte, internet diyet diyaloğu gelecekten geriye bakanlar için tuhaf bir arkeoloji vaadeediyor.

XS
SM
MD
LG