Erişilebilirlik

Necef'te Şii Lidere Saldırı: 3 Ölü - 2003-08-24


Irak’ta bir Şii lidere karşı düzenlenen suikast girişiminde 3 kişi öldü.

Ayetullah Muhammed Said el Hakim, Necef’teki bürosu önünde patlayan bomba sonucu boynundan hafifçe yaralandı. Olayda Şii liderin üç koruması öldürüldü.

Şii örgüt, saldırıdan devrik Saddam Hüseyin rejiminin destekçilerini sorumlu tuttu.

Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç Örgütü, terör tehditleri alması üzerine Bağdat’taki personelini azaltacağını açıkladı. Irak’taki yabancı yardım kuruluşları, Salı günü 23 kişinin ölümüyle sonuçlanan, BM merkezine yönelik bombalı saldırıdan sonra güvenlikleri konusunda büyük kaygı duyuyor.

Irak’taki BM yetkilileri, bombalı saldırıda ölen Iraklıların kimliklerini belirlemede güçlük çektiklerini, bu nedenle ailelerinden yardım istediklerini söylüyor.

Kimlikleri belirlenmediği için Iraklıların naaşlarını hala teslim edemediklerini belirten BM yetkilisi Nicolas Rademeyer bu konuda şöyle diyor: "Iraklı BM görevlilerinin kimliklerini belirlemek büyük sorun oluyor. Bazılarının akrabaları geldiler ve bize birtakım kimlik kartları getirdiler, eşgallerini anlattılar. Ama bunların hiçbiri, kimliklerin kesinlikle belirlenmesine yardımcı olmadı."

BM yetkilisi Rademeyer, 10 ailenin cesetlere bakarak ölen akrabalarının kimliklerini tespit ettiğini ancak bunun yetmediğini, bilimsel kanıt gerektiğini söylüyor. Rademeyer bu nedenle ailelerden diş raporları, röntgen filmleri ve parmak izi gibi belgeler getirmelerini istediklerini belirtiyor.

Ağır makinalar bombalanan BM binasının enkazını kaldırmaya devam ederken, işçiler yakıcı güneş altında yıkıntılar arasında ceset parçalarını bulup çıkarmaya çalışıyor.

Rademeyer, kayıp listesini açıklamada dikkatli davranmak zorunda olduklarını çünkü öldüğü sanılan kişilerin daha sonra sağ olduklarının anlaşıldığını vurguluyor. BM yetkilisi, öldükleri açıklanan üç kişinin daha sonra hastanelerde yaralı olarak tedavi gördüklerinin ortaya çıkmasını örnek gösteriyor.

Irak Adli Tıp Enstitüsü müdürü Faik Emin Bekir, özellikle dini açıdan ölülerini hemen gömmeleri gereken Müslümanlar için, naaş tesliminin gecikmesinin acı verici olduğunu söylüyor: "Ölen Iraklılar için dini vecibeleri yerine getirmekte titiz davranıyoruz. Ama ailelerine doğru kimlik tespiti yapmadan naaşları teslim edemeyeceğimizi, yanlış bir kişinin naaşının verilmemesi gerektiğini de anlatmaya çalışıyoruz."

Yıkılan bina çevresinde kurulan çadırlar ve portatif barakalarda dünden beri bazı BM görevlileri yeniden işbaşı yaptı. Salı günü bomba yüklü bir kamyonun, BM merkezi olarak kullanılan Canal Oteli'nin girinde infilak etmesi sonunda ölen 23 kişi arasında BM Irak Özel Temsilcisi Brezilyalı diplomat Sergio de Mello da vardı. de Mello'nun, ülkesi Brezilya'ya götürülen naaşı, Rio de Janeiro'da düzenlenen BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da katıldığı törenden sonra, eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı Fransa'da toprağa verildi.

Bu arada 3 İngiliz askerinin pusuya düşürülerek öldürülmesinden sonra Basra’da İngiliz askerleri bugün yineden devriye gezmeye başladı. İngiliz askerlerine, olaydan sonra yeniden miğfer ve çelik yelek giymeleri emri verildi.

XS
SM
MD
LG