Erişilebilirlik

Washington'dan Çin'e İnsan Hakları Eleştirisi - 2003-08-22


Bush yönetimi insan hakları alanında geriye gidiş olarak tanımladığı gelişme nedeniyle dün Çin’i yeniden eleştirdi. Yetkililer Pekin yönetiminin, geçen yılın sonunda Çin-ABD insan hakları diyaloğunda verilen sözleri yerine getirmediğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri David Gollust'un haberi şöyle:

Amerikalı yetkililer, Kuzey Kore’nin nükleer programı üzerinde çok taraflı görüşmelerin desteklenmesi de dahil olmak üzere Çin’in son aylarda bir çok kilit konuda gösterdiği diplomatik desteği övgüyle karşıladı.

Ancak yetkililer, insan hakları alanında, Başkan Bush’un geçen Mayıs ayında yapılan bu yılki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konferansında Çin’i eleştiren bir karar tasarısını desteklememesi konusunda ikna edici vaadlerde bulunmasına rağmen, Pekin’in sözlerini tutmadığını söylüyorlar.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, umut verici birkaç yılın ardından Çin’in insan hakları uygulamalarında görülen gerilemeyle ilgili olarak Amerikalı diplomatların çeşitli vesilelerle Çin’e kaygılarını ilettiklerini söyledi.

“Bir gerileme oldu ve ne yazık ki bu devam ediyor. 2002’deki ilerlemeye rağmen 2003’te olumsuz gelişmeler görmekten rahatsızlık duyuyoruz. Aralık ayındaki insan hakları diyaloğunun sonunda Çin tarafından verilen sözler yerine getirilmedi.”

Boucher, geçen Aralık ayında verilen sözlere rağmen Çin’in işkence, dini hoşgörü ve keyfi gözaltı konularında Birleşmiş Milletler temsilcilerinin ziyaretine izin vermediğini söyledi.

Sözcü, Amerikan Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu'nun Ağustos ayında Çin’e yapacağı ziyareti, yetkililerin Honk Kong’a gitmelerine izin vermemesi nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Çin’de son aylarda bir çok rahatsızlık verici olay yaşandığını belirten Boucher, bunlar arasında Tibetli bir insan hakları savunucusunun yasal bir yargı süreci olmadan idam edilmesini, bir dizi demokrasi yanlısının tutuklanmasını, internette görüşlerini yayınlayanlara ve işçi protestolarına katılanlara ağır cezalar verilmesini saydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, geçen yılki diyalogda Çin’in taahhütleri nedeniyle Bush yönetiminin Nisan ayında Cenevre’de yapılan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu toplantısında Çin’i eleştiren bir karar tasarısından vazgeçme kararı aldığını da hatırlattı.

Amerika, son on yıl içinde bir çok kez Çinli yetkilileri rahatsız eden benzer bir karar tasarısı sunmuştu. Washington’un geleneksel olarak insan hakları konusundaki eleştirdiği Pekin hükümetiyse, bunu Çin’in içişlerine karışmak olarak değerlendirmişti.

Söِzcü Richard Boucher, konuyla ilgili olarak Çin'le resmi düzeyde yeni bir diyalog planı bulunmadığını ancak, ABD'nin insan hakları alanında daha fazla ilerleme sağlanması için baskıyı sürdürme niyetinde olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG