Erişilebilirlik

Annan: 'BM Irak'ta Kalmaya Kararlı' - 2003-08-21


Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan, öِzel temsilci Sergio De Mello dahil 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya rağmen BM personelinin Irak’ta kalmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in Irak ile ilgili tutumunun açık olduğunu belirten Annan şöyle dedi:

"Kalmaya devam edeceğiz.. Bize verilen görevi sürdüreceğiz.. Bu bizim asli görevimizdir.. Kimse bizi yıldıramayacaktır."

Annan, Stockholm’de, gazetecilere yaptığı açıklamada, öِlen Birleşmiş Milletler çalışanlarının hayatlarını boşuna feda etmediklerini belirtirken, öِzel temsilci Sergio de Meyo’nun örgütün en parlak ve en iyi diplomatlarından biri olduğunu sِöyledi.

Birleşmiş Milletler’in Irak’ta 12 yıldır görev yaptığını ancak bugüne kadar hiçbir zaman saldırıya uğramadığını belirten Annan, halen güvenlik koşullarının gِzden geçirildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel sekreterine, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen Irak’ta neden hala güvenlik sağlanamadığı soruldu.

Koalisyon güçlerinin bugüne kadar güvenliği sağlamış olacağının beklendiğini belirten Kofi Annan, yine de koşulların çok güç olduğunu kabul etti:

"Elbette, Irak’ta şimdiki duruma baktığınızda ülkede asayiş ve güvenliğin sağlanmasından işgal kuvvetlerinin sorumlu olduğu açıktır.. Ancak nereden geleceği hiçbir zaman belli olmayan bu tür terörist saldırılar karşısında kimsenin tam bir koruma garantisi verebileceğini sanmıyorum."

Genel Sekreter bazı hatalar yapılmış olmakla birlikte bunun anlamsız şiddet ve masum sivillerin hedef alınması için özür sayılamayacağını belirtti.

Irak halkının çoğunluğunun sadece yaşam koşullarının düzelmesini istediğini vurgulayan Kofi Annan, savaş sonrası bir ülkeyi yeniden inşa etmenin son derece güç ve karmaşık bir iş olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG