Erişilebilirlik

BM'nin Irak'taki Yeni Rolü Tartışılıyor - 2003-08-21


Bağdat’taki Birleşmiş Milletler bürosuna yapılan saldıdan karargahına yönelik terörist saldırıdan bir gün sonra, Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte, Güvenlik Konseyi’nin Irak’la ilgili ikinci bir kararı görüşeceğini açıkladı.

Bush yönetimi, daha önce, Birleşmiş Milletler’in Irak’taki rolünü genişletecek yeni bir Güvenlik Konseyi kararına karşı çıkıyordu. Fakat Amerikan temsilcisi John Negroponte, bunun değişebileceğini söyledi:

"Yeni bir karar ihtimalini gözden geçirmekteyiz. Önümüzdeki günlerde bu konuda meslektaşlarımızla fikir alışverişinde bulunacağız. Fakat bence en önemli olan karşı karşıya olduğumuz sorunları saptamak ve Konsey’in bunlar hakkında ne yapabileceğini belirlemektir."

Büyükelçi Negroponte, Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın bu sabah BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la yapması beklenen öِzel görüşmede yeni bir karar konusunun ele alınıp alınmayacağını açıklamadı.

Amerika ve İngiltere’nin, Koalisyon güçlerinin faaliyetleriyle ilgili olarak, Konsey’e bir rapor sunması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi, raporu görüştükten sonra Irak’taki durumu yeniden gözden geçirecek.

Bu arada, Konsey, saldırı kınayan bir açıklama yayınladı ve Birleşmiş Milletler personelinin güvenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Konsey ayrıca Birleşmiş Milletler’in geri adım atmayacağını ve Irak’taki görevini sürdürmekte kararlı olduğunu da duyurdu.

Tatilini yarıda keserek New York’a dِnen Genel Sekreter Kofi Anan, Birleşmiş Milletler personeline bir video bantla seslendi. Annan, duygu dolu mesajında saldırıyı “hala uyanmayı beklediğimiz bir kabus” sözleriyle tanımladı ve şöyle dedi:

"Birleşmiş Milletler’de bir çoğumuz 19 Ağustos 2003’ü hayatımızın en karanlık günü olarak hatırlayacağız. Irak halkının kendi seçtikleri liderlik altında tam egemenliğini ve bağımsızlığını yeniden kazanmasına yardımcı olmak dışında bir amaç gütmeden bu ülkeye giden ve yerleri doldurulamayacak meslektaşlarımızı kaybettik.”

Annan, ölen Birleşmiş Milletler çalışanlarına hayatları pahasına yaptıkları iş için en iyi biçimde teşekkür etme yolunun başlattıkları işi tamamlamak olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG