Erişilebilirlik

Amerikan Gazetelerinden Derleme - 2003-08-20


Liberyalı tarafların imzaladığı barış anlaşması ve geçen haftaki elektrik kesintilerinin yankıları, Salı günkü Amerikan gazetelerinin gündeminde ilk sırada.

Buarada New York Times, Başkanı Bush’un, terörle mücadele politikalarını, gelecek yılki başkanlık seçimlerinde bir kampanya aracı olarak kullanmayı düşündüğünü yazıyor:

Terörle mücadele yönünde çıkardığı yasalardan dolayı eleştirilere hedef olan Bush yönetimi, alışılmadık bir çıkış yaparak, bu yasalara destek toplama çabasına girişti. Bu kapsamda, Adalet Bakanı John Ashcroft’un bugün ülke turuna çıkarak, yönetimin terörle mücadele politikalarını savunmaya çalışacağı bildirildi. Ashcroft’un ziyaret edeceği eyaletler, Bush’un gelecek yıl tekrar adaylığını koyacağı başkanlık seçimleri açısından, kilit bölgeler. Yorumcular, Bush’un terörle mücadele politikalarının bu eyaletlerde prim yapacağı görüşünde. 11 Eylül olaylarının ardından önerilen ve Yurtseverlik Yasası adıyla onaylanan paket, güvenlik güçlerine terörle mücadele kapsamında çok geniş yetkiler tanıyor. Ancak yasa, Amerikan Anayasası’na aykırı olduğu ve bireysel hakları ihlal ettiği gerekçesiyle tepki görmeye devam ediyor.

Washington Times, bugünkü yorumunda, El Kaide’nin üst düzey liderlerinden birinin geçen hafta Tayland’da ele geçirilmesinin, bu örgüte büyük bir darbe vurduğunu kaydediyor. Gazete, yakalanan örgüt üyesi Hambali için “Güneydoğu Asya’nın Bin Ladin’i” tanımlaması yapıyor ve şunları yazıyor:

Hambali’nin ele geçirildiği yolundaki haberler, aynı gün meydana gelen elektrik kesintilerinin gölgesinde kaldı. Son derece tehlikeli bir teröristin yakalanmasının yanısıra, bu olay, Üsame bin Ladin ve yardımcılarını ele geçirmeye yönelik kıskacın giderek daraldığını ortaya koyuyor. Endonezya vatandaşı Hambali, El Kaide askeri konseyinin Güneydoğu Asya’daki tek sorumlusu. Onun yakalanması, El Kaide örgütünün dağıtılması yolunda son derece önemli bir adım. Ancak, kendimizi asla bununla kandırıp, örgüte önümüzdeki yıllarda yeni liderler ve milyonlarca yeni cihad sempatizanı katılacağı gerçeğini gözardı edemeyiz. Hambali’nin yakalanması, yeni terör saldırılarını ancak geçici olarak durduracaktır.

Washington Post ise, Ray Takeyh imzalı bir yorumda, Amerika’nın Libya politikasını ele alıyor.

Gazete şöyle yazıyor:

15 yıl süren diplomatik temasların ardından, Libya, 1988’de düşürülen Pan Amerikan uçağının ölen 270 yolcusunun ailelerine tazminat ödemeyi kabul etti. Bu, aynı zamanda Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin uluslararası hukuku kabul ettiği yolunda önemli bir gösterge sayılabilir. Şimdi Bush Yönetimi’nin atması gereken adım, bu ülkeyi uluslararası topluma yeniden kazandırmak olmalı. Washington, bu anlamda amacına ulaştığını düşünerek, Libya’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmalı. Libya’ya gösterilecek bu esneklik, aynı zamanda benzer rejimleri de, teröre verdikleri desteği kesmeye ikna edebilir.

Son olarak New York Times’dan bir sağlık haberi. Gazete, bir Parkinson hastasına ilk kez gen tedavisi uygulandığını yazıyor:

"New York’ta bir hastane, ilk kez bir Parkinson hastasına gen tedavisi uyguladı. Her ne kadar, gen tedavisinin çeşitli alanlarda farklı sonuçlar verse de, Amerikalı sağlık yetkilileri, rahatsızlıkları ileri aşamaya gelmiş 12 Parkinson hastasının da bu yolla tedaviden geçmesini onayladı. Bu tedavi yönetemiyle, hastanın beynine küçük çaplı cerrahi bir müdahale yapılarak, sağlıklı insan genleri aktarılıyor. Ameliyatı gerçekleştiren doktor, gen tedavisi yönteminin, Parkinson hastalığının kesin tedavisi anlamına gelmediğini, ancak bu yolda hastaların belli bir oranda iyileştirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi."

XS
SM
MD
LG