Erişilebilirlik

ABD Cezaevlerinin Nüfusu Artıyor - 2003-08-19


Bush yönetiminin dün açıkladığı bir rapora göre. 2001 sonu itibariyle Amerika’daki her 37 yetişkinden biri ya hapis cezası aldı ya da tutuklandı.

Associated Presss Haber Ajansı’nda sonuçları yayınlanan rapora göre, 31 Aralık 2001 itibariyle, yetişkin nüfusun yüzde 2 virgül 7’si, yani 5.6 milyon kişi, cezaevi tecrübesine sahipti.

Raporla ilgili ayrıntılı haber şöyle:

Adalet Bakanlığı Adalet İstatistikleri Bürosu’nun araştırması, geçici olarak gözaltına alınanları değil, işledikleri bir suçtan dolayı federal ya da eyalet hapishanelerinde yatanları kapsıyor ve Amerikalı yetişkinler arasında cezaevinde geçirilen süreyi belirlemeye yönelik ilk araştırma niteliğini taşıyor.

Büronun geçen ay yaptığı açıklamaya göre, 2002 yılı sonunda 2.1 milyon kişi ya federal ya eyalet ya da yerel düzeyde gözetim altında tutuluyordu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, 1974 ile 2001 yılları arasında eski ya da yeni mahkumların sayısı 3 milyon 800 bine çıktı, bunlardan 2 milyon 700 bini eski mahkumlardı.

Uzmanlara göre, eski mahkumların giderek artan sayıda yeniden hapishanelere dönmesi, sabıkaları nedeniyle iş bulamadıkları anlamına geliyor.

Cezaevi yerine alternatif uygulamaları savunan Adalet Politikaları Enstitüsü’nün Müdürü Jason Zeidenberg, "Sabıkası olduğu için, çeşitli engellerle karşılaşan çok fazla sayıda insandan bahsediyoruz, bunların sayısı birçok Batı Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Bu gerçekten kaygı verici bir durum” diye konuştu.

Araştırmaya göre, 2010 yılında Amerika’daki yetişkin nüfusunun yüzde 3,4’ü cezaevine girmiş olacak. Bu yaklaşık 8 milyon insan anlamına geliyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka ilginç sonuca göre, eğer 2001 yılı oranları değişmezse, yaşam süresi beklentisi rakamları temel alındığında, o yıl doğanların yüzde 6,6’sı ölmeden önce bir kez cezaevine girecek.

2001 yılında doğan erkeklerin yüzde 11,3’ü, kadınların da yüzde 1,8’i yaşadıkları süre içinde bir kez demir parmakların arkasına düşecek. Yapılan tahminlere göre bu oran siyah erkeklerde üçte bir, Latin Amerika kökenli erkeklerde altıda bir, beyaz erkeklerde ise 17’de bir.

XS
SM
MD
LG