Erişilebilirlik

'Gazetecinin Öldürülmesi Soruşturulsun' - 2003-08-18


Medya örgütleri, Bağdat’ta bir hapisanenin önünde Reuter Haber Ajansı kameramanının Amerikan askerleri tarafından öldürülmesi olayının tam olarak soruşturulmasını istiyor. New York’taki Gazetecileri Koruma Komitesi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği soruşturma çağrısında bulundu.

Amerikan ordusunun üst düzey bir yetkilisi, Amerikan güçlerinin yönetiminde bulunan ve önceki gece gece havan topu saldırısına uğrayan Ebu Gureyb cezaevi dışında çekim yapan kameraman Mazen Dana’nın Amerikan askerlerince vurularak öldürüldüğünü doğruladı. Amerikan askerlerinin Dana’nın kamerasını roketatar sandıkları bildiriliyor.

Filistin kökenli olan 4 çocuk babası Dana, cezaevine yönelik saldırının ardından bölgeye giden gazeteci gurubunun arasında yer alıyordu. Gazeteciler, Ebu Gureyb hapishanesine, Amerikan ordusunun, önceki gün buraya düzenlenen havan topu saldırısında 6 Iraklının öldüğünü, 59'unun da yaralandığını açıklamasından sonra gitmişlerdi.

43 yaşındaki Dana'nın ölümüyle Irak savaşının başladığı 20 Mart'tan bu yana öldürülen gazeteci sayısı 17'ye yükseldi. Dana, öldürülen ikinci Reuter kameramanı olurken, 2 gazeteci hala kayıp.

Başarılı bir gazeteci olan Mazen Dana, 2001 yılında Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından, çok sayıda fiziksel saldırıya uğradığı El Halil'deki çalışmalarıyla Uluslararası Basın Özgürlük Ödülü'ne layık görülmüştü.

XS
SM
MD
LG