Erişilebilirlik

Libya: 'Lockerbie Faciasından Sorumluyuz' - 2003-08-16


1988 yılında İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde parçalanan Amerikan yolcu uçağına konan bombanın sorumluluğunu Libya yöِnetimi resmen üstlendi.

Libya, faciadaki sorumluluğunu Cuma günü Birleşmiş Milletler’e bir mektup vererek teyit etti. Libya söz konusu mektupta terörizmi kınadı ve gelecekte Lockerbie olayıyla ilgili yapılacak soruşturmalarda işbirliği sağlayacağını kaydetti.

Trablusgarp hükümeti, mektubunda, ayrıca, Pan Am 103 faciasında ölen 270 kişinin ailelerine 2 Milyar 700 Milyon Dolar tazminat ِödenmesi yِönünde gerekli talimatın verildiğini de belirtti. Başka bir deyişle, Libya, öِlen 270 kişinin her birinin ailesine 10 milyon Dolar öِdeyecek.

Amerika ve İngiltere, Libya bütün koşulları yerine getirdiğinde, bu ülkeye uygulanan Birleşmiş Milletler ambargosunun sona ermesine yönelik itirazını kaldıracağını bildirdi.

Ancak Bush yönetimi, Amerika’nın Libya’ya yönelik endişeleri giderilene dek, Washington'un bu ülkeye uyguladığı ambargonun süreceğini vurguladı.

Amerika, Libya yönetiminin insan hakları ihlallerini ve kitle imha silahları elde etme yönündeki çabalarını kaygı verici buluyor.

XS
SM
MD
LG