Erişilebilirlik

ABD'de Tarihi Boyutta Elektrik Kesintisi - 2003-08-15


ABD yetkilileri, Amerika'nın kuzeydoğu ve Kanada'nın doğu bölgelerinde Perşembe günü yerel saatle 16:00 dolayında başlayan elektrik kesintisinde terörist saldırı olasılığının sözkonusu olmadığını söylüyor.

ABD ve Kanada'nın bu iki bölgesindeki elektrik şebekelerini birbirine bağlayan enterkonnekte sistemin aksaması nedeniyle New York ve Ohio eyaletlerinde nükleer elektrik santralları durduruldu, New York ve diğer büyük kentlerde metro, elektrikli tren seferleri tamamen aksadı, binlerce kişi, trenlerde ve yüksek yapılan asansörlerinde mahsur kaldı.

İşyerlerinin dağılma saatinde meydana gelen elektrik kesintisi yüzünden trafik ışıkları çalışmaz hale gelince New York, Cleveland ve Detroit gibi kalabalık kentlerin caddelerinde trafik büyük ölçüde aksadı. Milyonlarca kişinin evlerine yürüyerek dönmeye çalışması nedeniyle caddeler adeta insan seliyle tıkandı.

Tarihsel boyutta olduğu bildirilen elektrik kesintisi nedeniyle Amerika ve Kanada'da hava ulaşımı da büyük ölçüde aksadı. Hergün milyonlarca kişinin gelip geçtiği New York ve Cleveland'la Kanada'nın Ottawa ve Toronto havaalanlarında binlerce kişi mahsur kaldı.

New York yakınındaki John F. Kennedy ve Newark uluslararası havaalanlarına gelen uçakların inişine izin verilirken kalkışlar tamamen durduruldu. Terminal binalarındaki körüklerin elektrik kesintisi yüzünden uçaklara yanaşamaması nedeniyle gelen uçaklarda binlerce yolcunun saatlerdir beklediği bildiriliyor.

Bu durum transit yolcuların bağlantı seferlerini kaçırmasına neden olurken havaalanlarında doğan yığılma ve kargaşanın elektrik geldikten sonra 24 saat kadar sürebileceği belirtiliyor.

New York kenti Belediye Başkanı Michael Bloomberg, elektrik kesintisinin enterkonnekte sistemde aksamadan kaynaklandığını söyledi ve ellerinde olayın, terörizm sonucu olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını bildirdi.

Karanlığın bastırmasıyla yağmalama ihtimaline karşı ve diğer güvenlik ve acil hizmet ihtiyaçları nedeniyle New York eyaletinde olağanüstü durum ilan edildi. Belediye Başkanı Bloomberg kent sakinlerinin tam bir sükunet içinde hareket ettiklerini ve resmi makamların, halkın bu tutumunu takdirle karşıladığını söyledi.

Amerikan federal makamları ve bu arada İç Güvenlik Bakanlığı da terörizm ihtimalinin sözkonusu olmadığını açıkladı.

Kesintinin, Amerika'nın kuzeydoğu bölgelerinde bugüne kadar yaşanan büyük çaplı elektrik kesintilerinin hepsinden daha geniş bir alanı ve daha çok sayıda insanı etkilediği bildiriliyor.

Bölgede, 1965, 1977 ve 1996 yıllarında da geniş çapta elektrik kesintileri olmuştu. 1996 yılındaki kesinti de dünkü gibi yaz mevsiminde ve havanın çok sıcak olduğu günlerde yaşanmış ve dokuz eyaleti etkilemişti. O olaya, yüksek ısı nedeniyle enerji nakil hatlarında genleşmenin ve klima kullanımının artması sonucu aşırı talebin neden olduğu bildirilmişti. 1977'deki kesinti ise tam bir gün sürmüştü.

XS
SM
MD
LG