Erişilebilirlik

Radikal Örgütler Irak'a Akın Ediyor - 2003-08-14


Irak, çevresindeki ülkelerden gelen aşırı eğilimli grupların kolayca saklanıp eylem yapabileceği bir yer haline geliyor. Ülkenin coğrafyası bu grupların barınmasına olanak veriyor, ülkelerinde Amerikan ve İngiliz askeri varlığına karşı çıkan Iraklılar arasında bu gruplar destek görebiliyor.

Amerika’nın Sesi Radyosu Orta Doğu muhabiri Greg LaMotte’un Kahire’den verdiği haberi aktarıyoruz:

Uzmanlar, Irak’ın güvenlik altyapısındaki boşluklardan ötürü, bölgede aşırı eğilimlerin yuvası haline gelebileceğini söylüyor.

Londra merkezli Arapça gazete El Hayat’ın Kahire büro şefi ve aşırı örgütler konusunda uzman Muhammed Salih, bu tür örgütlerin güvenliksiz bölgeler aradığını belirtiyor. Irak’a girmenin kolay olduğunu söyleyen Salih, ülkeye silah sokmanın ve saklamanın da sorun olmadığını kaydediyor.

Afganistan, Suudi Arabistan, Mısır, Sudan, Bosna ve Arnavutluk gibi ülkelerden gelen radikal örgütlerin, eylemlerini Irak’ta sürdürmeyi umduklarını belirten Salih’e göre, ülkelerinin ABD ve İngiltere tarafından işgaline kızan Iraklılar, bu işgali sona erdirmeye yardımcı olacağı beklentisiyle radikal gruplara kucak açıyor.

Salih, aşırı grupların Cihad amacıyla, Irak’ta konuşlanarak kolay hedef olarak gördükleri Amerikalılara saldırabileceklerini söylüyor.

Kahire’deki El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde aşırı örgütler üzerine çalışan Hala Mustafa, Irak’ta çoğunluğu oluşturan Şiilerin, radikal grupların varlığından memnunluk duyacak kesimlerin başında geldiğini söylüyor.

Uzmana göre, Irak’ın komşusu olan bazı ülkeler de Amerikan tarzı demokrasinin Irak’ta yerleşmesini önlemek için çaba harcıyor:

"Irak’taki Şiiler Arap dünyasında sadece Şiiler, İslamcılar ya da aşırılar tarafından değil, aynı ideolojiyi paylaşmayan başka devletler tarafından da destekleniyor. Bu devletler, ABD stratejik amaçlarını önlemek ve işleri karıştırmak için Şiileri kışkırtmaktan kaçınmıyor.”

Uzman ayrıca Arap milliyetçilerinin de Irak’a girmeye çalışarak, Arap gururu adına Amerikan ve İngiliz kuvvetleriyle çarpışabileceğini söylüyor.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer de militan Müslüman grupların Irak’a daha büyük gruplar halinde girerek çatışma çıkaracaklarını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG