Erişilebilirlik

Bush: 'İşsizlerin İş Bulma Şansı Artacak' - 2003-08-14


Kamuoyu yoklamalarının George W. Bush’un ekonomik politikalarına verilen desteğin azaldığını gösterdiği bir dönemde, ABD lideri ülke ekonomisindeki uygulamalarını savundu.

Amerika’nın Sesi Radyosu muhabiri Paula Wolfson’un haberine göre, Başkan Bush, ekonomiyi canlandırmak için uygulamaya koyduğu tedbirlerin işe yarayacağından emin ve geleceğe umutla bakıyor.

Wolfson'un Teksas'dan gönderdiği haber şöyle:

Federal bütçe açığı artıyor ve bir süredir işsizlik oranında bir gerileme yaşanmıyor. Buna rağmen Başkan Bush, ekonominin canlanacağını ve yeni iş alanları yaratılacağını söyledi:

”Sağlıklı bir ekonomik büyüme ve canlanma için gerekli zemini oluşturduğumuza inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda işsizlerin iş bulma şansının artacağı düşüncesindeyim.”

ABD Başkanı Bush, ekonomi danışmanlarıyla görüştükten sonra, Teksas’taki çiftliğinde basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Bush, Amerikan halkının terörizme karşı savaşın ve halkı koruma çabalarının federal bütçe açığını artırmasını anlayışla karşıladığını söyledi. Fakat, Kongre’den de geçen vergi indirimlerinin, harcamaların arttığı bir dönemde federal gelirleri daha da azaltarak durumu daha da kötüleştirdiği iddiasını reddetti.

”Açık, iktidara geldiğimizde devraldığımız ve çözmek için adımlar attığımız resesyondan kaynaklanıyor. Açık, yürüttüğümüz bir savaşta daha fazla para harcamamızdan kaynaklanıyor. Ve Amerikan halkı, başkanlarından bir savaşı kazanmak için ne yapılması gerekiyorsa, onu yapmasını bekliyor.”

Washington Post gazetesinin yaptırdığı yeni kamuoyu yoklaması ise, halkın sadece yüzde 45’inin ABD Başkanı George W. Bush’un ekonomi politikasını desteklediğini gösteriyor.

Ankete katılan Cumhuriyetçilerin, Bush’un ekonomideki uygulamalarına Demokratlara göre çok daha yüksek oranda destek vermesi bu konuda büyük bir partizan bölünme yaşandığını ve gelecek yıl yapılacak olan başkanlık seçimlerinde ekonominin büyük bir önem taşıyacağını gösteriyor.

Ancak seçimler yaklaşırken, Başkan Bush, izlediği ekonomik politikalarda bir değişikliğe gitmeyeceğinin ipuçlarını verdi. Yeni vergi indirimlerine gidilip gidilmeyeceği yönündeki bir soruya, kafasını sallayarak cevap verdi.

Bush şunları dedi:

”Uyguladığımız vergi kolaylığının yeni iş alanları yaratılmasını teşvik etmek için yeterince güçlü olduğuna inanıyoruz.”

Başkanın iyimserliğini artıran etkenlerden birisi de, ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği beklenmedik büyüme eğilimi. İlk çeyrekte, yıllık bazda yüzde 1.4 olan büyüme hızı, ikinci çeyrekte 2.4’e çıktı.

XS
SM
MD
LG