Erişilebilirlik

ABD Liberya'ya İnsani Yardımı Koordine Ediyor - 2003-08-12


Bush yönetimi uzun zamandır Charles Taylor’un görevden çekilmesini barışın gelmesi için önemli bir aşama olarak görüyordu. Taylor’un Nijerya havayollarına ait uçakla başkent Monrovia’dan ayrılmasının hemen ardından, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Reeker şöyle konuştu.

"Liberya’da barışı sağlamak için Taylor’un ülkeden ayrılması şarttı. Taylor’un görevde kalması, şiddet olaylarının artmasına neden oluyordu. Taylor’un gidişini memnuniyetle karşılıyoruz."

Reeker, bu aşamada ülkede insani yardımı sağlamanın önemli olduğunu ve bir Amerikan askeri ekibinin, Batı Afrikalı barış gücü askerleriyle çalışarak yardım malzemelerinin ulaştırılmasını koordine ettiğini söyledi.

Ayrıca 3 Amerikan askeri gemisi de Liberya kıyılarına yaklaştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reeker, muhtemel bir Amerikan askeri müdahalesi için Başkan Bush’un, bütün seçeneklere sahip olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Colin Powell da bir açıklama yaptı. Powell Liberya açıklarında bekleyen üç savaş gemisinin komutanının karaya çıkacağını ve Batı Afrika barış gücünün komutanlarıyla, Monrovia limanının uluslararası yardım malzemelerine açılması konusunu görüşeceğini söyledi.

Powell, İsyancı grup LURD’un elindeki limanın açılması için gemideki askerlerin karaya çıkmasına gerek kalmayacağını söyledi.

"Eğer sukunet devam ederse, bütün işler barış içinde halledilir. Ateşkes sürerse, Amerikan güçlerinin işe karışmasını beklemiyorum. Sadece koordinasyonu sağlamak için küçük bir birlik gerekebilir."

Liberya’da ateşkes anlaşmasına uyumu sağlamak amacıyla 3 bin Amerikan askeri gemilerde bekliyor. Karaya çıkan askerler sadece insani yardım çabasını kolaylaştırmak için çalışıyor.

XS
SM
MD
LG