Erişilebilirlik

'Irak'ta İlerleme Kaydettik Ama Daha Yapılması Gereken Çok Şey Var' - 2003-08-09


Başkan Bush, Irak'ta savaşın sona erdiğini ilan etmesinden buyana geçen 100 gün içinde Amerikan kuvvetlerinin ilerleme kaydettiğini, Irak halkının daha güvenli bir hayat yaşadığını ve ekonominin düzelmekte olduğunu söyledi.

ABD lideri Irak'ta altyapının iyileştirilmekte olduğunu söyledi ve ülkede yeni bir siyasi sürecin başlamasının bölgede önemli bir değişimin habercisi olduğunu belirtti.

"100 günde sağlanan gelişmeden memnunum" diyen Başkan Bush, şöyle devam etti: "Ancak, yapmamız gereken daha birçok iş olduğunun farkındayım."

Bu arada Irak'ta son olarak Perşembe gecesi bir Amerikan askerinin öldürülmesiyle son 100 gün içinde saldırılar sonunda ölen asker sayısı 56'ya yükseldi.

Başkan Bush, 100 gün önce, 1 Mayıs'ta, Basra Körfezi'nden dönmekte olan "Lincoln" uçak gemisinin güvertesinde yaptığı konuşmada, Irak'ta savaşın sona erdiğini ilan etmişti.

Bush Cuma günü yaz tatilini geçirmekte olduğu Teksas'ın Crawford kasabasındaki çiftliğinde gazetecilerle konuşurken, Irak'taki çabayı, Amerika'nın terörle savaş kampanyasının bir bölümü olarak niteledi. Başkan, Irak'ta terörle savaşta hayatlarını feda edenlerin acısını bütün Amerikan ulusunun hissettiğini söyledi.

Başkan, gazetecilerin soruları üzerine Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine karşı girişilen savaş için sahte kanıtların kullanıldığı yolunda Demokratlar tarafından yapılan eleştirileri reddetti. Bu eleştirilerin demokrasinin niteliğinden kaynaklandığını savunan Bush, "Bu siyasi gürültüler zaman içinde daha da artabilir. Bunu gayet iyi anlıyorum. Bazen siyasi kaygılar konuşmalara yön verebilir," dedi.

Bush daha önce Teksas'daki çiftliğinde Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice'la görüştü.

XS
SM
MD
LG