Erişilebilirlik

Rusya ile Özbekistan Birlikte Hareket Edecek - 2003-08-08


Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbek meslektaşı İslam Kerimov’la görüşmelerde petrol ve doğal gaz alanında işbirliği kararı aldıklarını söyledi.

Putin, Rusya’nın, Orta Asya’dan geçen boru hatlarını daha etkin bir şekilde kullanarak kapasiteyi arttırmak istediğini söyledi. Doğal gaz şirketi Gazprom’un da bu çabayı desteklediğini söyleyen Putin, bu alanda işbirliğinin mümkün olduğunu kaydetti.

Orta Asya’daki etkinliğini sürdürmek isteyen Rusya, bu sayede Amerika’nın bölgede Rusya dışında boru hatları inşa etmesine karşı bir güç oluşturmayı hedefliyor.

Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov da, petrol ve doğal gaz konularında Rusya ile Özbekistan’ın görüş ayrılığı bulunmadığını söylerken, Rusya’nın Orta Asya’daki etkisinin güçlenmesini diledi.

Rusya ile Özbekistan’ın geçmişte bazı hatalar yaptığını söyleyen Kerimov, “eski dost, her zaman yenisinden daha iyidir” dedi.

11 Eylül 2001 saldırılarından sonra, Özbekistan’ın Amerika ile yakın bağlar kurması sonucu, Rusya-Özbekistan ilişkileri gerginleşmişti. Özbekistan, Afganistan operasyonunda görev yapacak Amerikan askerlerinin topraklarında konuşlanmasına izin vermiş, ayrıca Rusya’nın karşı çıktığı Irak savaşını desteklemişti.

Putin ile Kerimov’un 3 saat süren görüşmesinde ele alınan konular arasında teröre karşı savaş, Irak’ın yeniden yapılandırılması ve Eylül ayında yapılacak eski Sovyet Cumhuriyetleri zirvesi de vardı.

Bu arada, Taşkent’teki Rus büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, Moskova’da tutuklanan muhalif lider ve yayıncının serbest bırakılması için gösteri yaptı.

Uluslararası insan hakları grupları, muhalif liderin tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunu belirtiyor ve serbest bırakılmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG