Erişilebilirlik

'Türkiye'yle İşbirliğinden Memnunuz' - 2003-08-08


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye ile Irak konusunda asker gönderme dahil çeşitli alanlarda sürdürülen temasların olumlu olduğunu açıkladı.

Powell, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Türk tarafıyla hem diplomatik hem de askeri kanallardan yaptıkları görüşmeler ve işbirliğinden son derece memnun olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Irak’a asker gönderme kararının zaman alacağını, ancak bu konudaki talebin her yönüyle inceleneceği yolunda verilen güvenceden memnun olduklarını açıkladı.

Powell bu açıklamayı Washington yabancı basın merkezinde düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Irak’a asker gönderme kararıyla ilgili bir gelişme olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Dışişleri bakanı Gül iki hafta önce buradayken kendisine Türkiye’nin Irak’taki gelişmelere katkısından memnun olacağımızı ve bu konuda hızlı davranmalarını beklediğimizi söyledim. Türkler talebi yeni almışlardı. Gül bana bu konunun her yönüyle ele alınacağı konusunda güvence verdi. Sanırım konunun Türk hükümeti tarafından incelenmesi biraz zaman alacak ama talebimize verilen yanıttan memnunuz."

Colin Powell, gerek Türk askeri gönderilmesi gerekse kuzey Irak’taki PPK-KADEK varlığını sona erdirmede Türkiye ile işbirliği konusunda Iraklı kürt gruplardan muhalefet görüp görmedikleri sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye’nin askeri katkısının, Irak’taki tüm taraflar tarafından kabul edilecek şekilde düzenleneceğinden ve Kürt toplumunda gerginliğe yol açmayacağından eminiz. PKK ve KADEK’e gelince; Türk dostlarımızla bu tehdidi, bu insanların normal topluma kazandırılması yoluyla sona erdirmeye çalışıyoruz. Türk dostlarımız böylece bu tür örgütlerden gelecek her türlü terör tehdidinden uzak olacaktır."

Dışişleri Bakanı Colin Powell, basın toplantısında Bağdat’ta Ürdün elçiliğinin bombalanması olayını kınadı ve koalisyon güçleri ve yeni kurulan Irak polisinin eninde sonunda ülke güvenliğini sağlayacağından emin olduğunu söyledi.

Powell, bombalı saldırı ve son olarak iki Amerikan askerinin ölümüne rağmen koalisyon güçlerinin zamanla Baas Partisi kalıntılarını ve Irak halkına barış ve daha iyi yaşam hakkı vermek istemeyenleri etkisiz hale getireceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Saddam Hüseyin’in de eninde sonunda ele geçirileceğini belirtti, ancak geçen ay oğullarının ölümü gibi, bunun Irak’taki güvenlik sorununu hemen çözmeyeceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG