Erişilebilirlik

ABD: Bağdat’taki Saldırıda El Kaide’nin Parmağı Olabilir - 2003-08-08


Yüksek düzeydeki ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Perşembe günü Bağdat’ta girişilen ve 11 kişinin ölümü, yaklaşık 60 kişinin de yaralanmasına yolaçan bombalı saldırıda El Kaide bağlantılı, Ensar ül İslam adlı terör grubunun rolü olmasından kuşku duyulduğunu söylediler.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Norton Schwartz, Savunma Bakanlığı’nda gazetecilere Bağdat’taki saldırı ve rolü olduğu sanılan Ensar ül İslam örgütü hakkında bilgi verdi.

El Kaide’yle yakın bağları olduğu ve destek gördüğü sanılan Ensar ül İslam’ın Bağdat bölgesinde faaliyette olduğunu bildiklerini söyleyen Korgeneral Schwartz, Perşembe sabahı girişilen bombalı saldırıda bu grubun rolü olduğunu düşündüklerini ve dikkatlerini bu gruba yönelttiklerini bildirdi.

Bağdat’taki Ürdün Büyükelçiliği önünde bir otomobile yüklü bombaların uzaktan komutayla patlatılması sonucu en az 11 kişi öldü. Ölenler arasında elçilik önünde nöbet tutan beş Iraklı polis de bulunuyor.

Amerikalı yetkililer, Bağdat’ta yabancı elçilikler gibi yerler çevresinde güvenlik önlemlerini arttırmak için koalisyon askerlerini görevlendirme gibi bir planları olmadığını söylüyorlar. Korgeneral Schwartz, elçilikler çevresinde korumanın Irak polisi tarafından sağlanacağını bildirdi ve Irak’ta şu anda 33 bin Iraklı polis memurunun görev yaptığını, bunların birkaç bin’inin Bağdat’ta bulunduğunu söyledi.

Schwartz, son olaya rağmen Irak’ta güvenlik koşullarının düzelmekte olduğunu, bunda, Amerikan kuvvetlerinin devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in destekçilerini hedef alan ve hemen hergün düzenlenen baskınlarının büyük rolü olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG