Erişilebilirlik

Ertegün'ün 'Mack The Knife'ı Broadway'de - 2003-08-08


Bertold Brecht'in yazdığı Üç Kuruşluk Opera'nın "Bıçak Mack" ya da "Mack the Knife" şarkısını, dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı yüz şarkısı arasına sokmayı başaran şarkıcı Bobby Darin'ın hayatı off-Broadway'de...

Köpekbalığı dişlerini saklamadan gösterir Ama kimse bilmez onun sustalısı nerdedir Köpekbalığı ısırınca deniz bulanır kana Ama o eldiven giyer eli bulanmaz kana Pazar günü kaldırımda bir ceset Biri dönüyor köşeden yoksa mack mi tahmin et

Orijinal sözlerini, 1928'de Bertold Brecht'in yazdığı ve Kurt Weill'ın bestelediği, "Üç Kuruşluk Opera" ya da "Dilencinin Operası" olarak bilinen eserin en ünlü parçası "Bıçak Mack" ya da İngilizcesi ile ünlenen "Mack the Knife."

1958'de Ahmet ve Nesuhi Ertegün tarafından ilk kez albüm haline yayınlandığında parçayı Bobby Darrin seslendirdi. Albüm, dokuz hafta ençok satanlar listesinde birinci sırayı koruduğu gibi, gelmiş geçmiş en başarılı yüz albüm arasında 14. sıraya girdi. Ayrıca, Bobby Darrin'in birinci olan tek albümü olarak kayıtlara geçti. Bu nedenle hafta başında sezona giren ve Bobby Darin'in hayatını anlatan off-Broadway şovu adını bu şarkıya vakfediyor: "Bıçak Mack".

54. sokaktaki Citi Corporation binasında yeralan St. Peter's tiyatrosunda perdesini açan oyunda Bobby Darin'i, bütün eleştirmenlerin şarkıcıyla benzerliğinden ötürü alkışladığı Chaz Esposito canlandırıyor.

Oyunun aynı zamanda yazarlarından biri olan Esposito, gösterisiyle de eleştirmenlerin övgüsünü topladı. Oyun Darin'in şarkılarına fazla yer vermesi nedeniyle eleştirilirken, orkestranın başarısı nedeniyle övülüyor. Eleştirmenler, Darin'i canlandıran Esposito'nun bakış açısına karşı çıkıyor.

"Bıçak Mack" gibi kuvvetli, aynı zamanda Darin'ın başarısında büyük payı olan şarkıya endekslenen oyunda ister istemez Darin karakterinin zayıf kaldığını belirten eleştirmenler, oyunu belirleyen şeyin Darin'ın yaşamı ve başından geçen olaylardan çok onu ünlendiren şarkılarla anlatılmasını Darin'e atfedilen bir oyun için haksızlık olarak nitelendiriyorlar.

XS
SM
MD
LG