Erişilebilirlik

Ünlü Aktör Schwarzenegger Siyasete Atıldı - 2003-08-07


Hollywood yıldızı Arnold Schwarzenegger, Kaliforniya valisi Gray Davis’in yerine aday olanlar arasına katıldı. Terminatör filmlerinin dünyaca ünlü aktörü, adaylığını televizyonda açıkladı. Başvuru için son gün olan Cumartesi’ye kadar yeni adayların da ortaya çıkması bekleniyor.

Amerika'nın Sesi muhabiri Mike O’Sullivan, Los Angeles’dan geçtiği haberde şunları aktarıyor:

Kaliforniya’nın başkenti Sacramento’da temizlik yapmak istediğini söyleyen Schwarzenegger, adaylığını NBC televizyonunun “Tonight Show” adlı programında açıkladı.

Kaliforniya'da işbaşındaki eyalet valisi Demokrat Partili Gray Davis'i görevden uzaklaştırıp yerine yeni bir vali seçmek için açılan imza kampanyası, gerekli imza sayısına ulaşılınca başarıyla sonuçlanmış ve eyaletin valisi yardımcısı, 7 Ekim’de yeni seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

Seçime vali Davis de yeniden aday olarak girecek. Cumhuriyetçi olan Avusturya asıllı aktör Schwarzenegger, geçen yıl çocuklar için okul-sonrası programların arttırılması yönündeki bir tasarıya destek vererek, siyasete olan ilgisini ortaya koymuştu.

Schwarzenegger, çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarına öncelik vereceğini söylüyor ve ekliyor:

“Çocuklarımızın, kitaplarını alacağından, okuldaki sıralarda bir yer bulacağından emin olmalarını istiyoruz. Okullarımızın, okul-sonrası programları olmasını istiyoruz. Annelere, bu hizmetleri ulaşabilecekleri koşullarda sunmak istiyoruz.”

300’ü aşkın insan, adaylık başvurusu için doldurulacak form talebinde bulundu. Formların Cumartesi gününe kadar yetkililere teslim edilmesi gerekiyor.

Eyaletin en popüler senatörü olan Demokrat Partili Dianne Feinstein, yarışa girmeyeceğini açıkladı. Feinstein, valinin görevden alınması konusunda hayır oyu verilmesini destekliyor. Ancak, son anketlere göre, Kaliforniyalılar az farkla da olsa, Gray Davis’in görevden ayrılması gerektiği yönünde oy kullanacak.

Temmuz ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Arnold Schwarzenegger yüzde 15 oranında bir seçmen desteğine sahip. Anketlerde, eski Los Angeles belediye başkanı olan bir başka cumhuriyetçi, Richard Riordan yüzde 21 ile önde gidiyor.

Kamuoyu yoklamalarında yüzde 8’lik bir desteğe sahip görünen Yeşiller Partisi adayı Peter Camejo, Schwarzenegger’in adaylığını açıklamasıyla, durumun değiştiğini söylüyor. Arkadaş olan aktör ve eski belediye başkanı, daha önce birbirlerine rakip olmayacaklarını açıklamıştı. Camejo şunları dedi:

”Schwarzenegger’in adaylığı, muhtemelen Riordan’ın seçime katılmayacağı anlamına geliyor. Riordan, en güçlü Cumhuriyetçi adaydı, bu nedenle çok sayıda Cumhuriyetçi aday çıkabilir. Bu durumda, bir Demokrat partili de, kazanma şansının yüksek olduğunu düşünerek yarışa katılabilir.”

Yeşiller Partisi, böyle bir durumun, bir başka aday olan liberal konular savunucusu Arianna Huffington’la ittifaka yol açabileceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG