Erişilebilirlik

Bugünkü ABD Gazetelerinden Derleme - 2003-08-07


Hollywood yıldızı Arnold Schwarzenegger’ın Amerika’nın sevilen talk-show sunucularından Jay Leno’nun programının çekimleri sırasında, Kaliforniya valiliğine adaylığını koyacağını açıklaması, Amerikan gazetelerinin birinci sayfalarında ilk sırayı alıyor.

Bununla birlikte New York Times gazetesinde yer alan bir haber, Amerikalı uzmanların İstanbul’un da dahil olduğu Avrupa ve Asya’daki bazı kentlerde, uluslararası havaalanlarını olası terör saldırılarına karşı denetlediğini yazıyor:

"Amerikan Yِönetimi’nin, uluslararası havaalanlarını muhtemel terörist saldırılarına karşı denetlemek üzere, birkaç hafta önce havaalanı güvenlik uzmanlarından oluşan birkaç ekibi, Irak da dahil olmak üzere Avrupa ve Asya’daki bazı kentlere yolladığı öğrenildi. Nedeni ise, terِristleringüdümlü füzeler yardımıyla, yolcu uçaklarına saldırı düzenleyebileceği yolundaki istihbarat alınması. Irak’ın Bağdat ve Basra kentlerinin yanısıra Atina, İstanbul ve Manila’nın da aralarında bulunduğu bir dizi kent, Amerikan yolcu uçaklarının uğrak yerleri konumunda. İstihbarata göِre, terِristlerin bu uçaklara omuzdan atılan güdümlü füzelerle saldırabilecekleri belirtiliyor. Bununla birlikte yapılan bu denetimlerin, teröristlerin erken davranarak eylemlerini gerçekleştirmesini önlemek amacıyla, uzun bir süre gizli tutulduğu kaydedildi."

Gazeteye göِre Washington, halen denetlenmeyi bekleyen havaalanlarının adlarını açıklamıyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, Washington Post gazetesinde konuk yazar olarak kaleme aldığı bir yazıda, Ortadoğu’nun yeniden yapılandırılması konusuna değiniyor:

"İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden itibaren Amerika kendisini Avrupa’nın yeniden biçimlendirilmesine adadı. Washington’un amacı bu kıtada yeni bir savaşın ortaya çıkmasına yol açabilecek unsurları kaldırarak, demokrasinin ve refahın gelişmesini sağlamak oldu. Aynı şekilde Amerika ve müttefikleri, Ortadoğu bölgesinin de yeniden yapılandırılması için kolları sıvamalı. Toplam 300 milyonluk nüfusa sahip 22 devletin yıllık gelirinin, 40 milyonluk İspanya’nınkinden bile az olduğu Ortadoğu’daki ekonomik ve siyasi boşluklar, genel bir istikrarsızlığa yol açmanın yanısıra, aynı zamanda Amerika’ya karşı bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Bize düşen görev Ortadoğu’da demokrasi, hoşgörü, refah ve özgürlük alanlarında ilerleme sağlamak isteyen insanlarla işbirliği yapmak olacaktır. Irak’ta Saddam Hüseyin’in diktatörlük rejimi sona ermiş ve yerine insancıl ve demokratik ilkeleri temel alan bir yönetim gelmiştir. Nasıl geçmişin Almanyası bugünün birleşik, özgür ve barış içindeki Avrupası’nın lokomotifi konumuna gelmişse, yeniden yapılandırılmış bir Irak, yeni bir Ortadoğu’nun oluşturulmasında kilit rol oynayabilir. Amerika, Ortadoğu halkının özgürlüğe kavuşması ve yeni fırsatlara açılması yolunda yardıma kararlıdır. Bu aynı zamanda Amerika ve dünyanın diğer bölgelerinin güvenliğinin korunmasına da katkıda bulunacaktır."

Bunlar Başkan Bush’uh Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza görüşleriydi. Sırada bilim dünyasından bir haber var. İtalya’da bilim adamları ilk kez bir atı kopyalamayı başardı. Haberi Washington Post gazetesi, Nature adlı bir bilim dergisine dayandırıyor:

"İtalyan bilimadamları bir kısraktan aldıkları bir deri hücresi yardımıyla bir at kopyaladılar. Yeni doğan tayın son derece sağlıklı olduğu bildirilirken, bu atın, kopyalanan sekizinci memeli hayvan olduğu belirtiliyor. Bu son hayvan kopyalama deneyi aynı zamanda, aynı kısrağın kopyalandığı atı kendisinin doğurması bakımından bir ilk teşkil ediyor. Bir anlamda aynı kısrak, kendi biyolojik ikizini doğurmuş oluyor. Atların genetik olarak kopyalanmasının, sağlıklı yarış atlarının çoğaltılması ve özellikle nesli tükenmekte olan at soylarının devam ettirilmesi bakımından önem taşıdığı belirtiliyor. Sözkonusu yöntemle kısırlaştırılmış atların kopyalanmasının bile mümkün olduğu kaydediliyor."

XS
SM
MD
LG