Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Zaman Veremem Ama Saddam'ı Bulacağız' - 2003-08-06


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’taki Amerikan askerlerinin, devrik lider Saddam Hüseyin’i bulacakları konusunda kuşkusu bulunmadığını ancak bu konuda kesin zaman vermenin de mümkün olmadığını belirtti.

Irak’taki Amerikalı komutanlar son günlerde Saddam Hüseyin’i yakında ele geçirebilecekleri yolunda açıklamalar yaptılar.

Savunma Bakanı Rumsfeld, Salı günü Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında komutanların bu açıklamalarını memnunlukla karşıladığını ancak Irak lideri bulunmadan bu açıklamaların doğruluğunu anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Rumsfeld “Bana, Saddam’ı yakında bulacak mısınız, diye sorarsanız, bulduğumuz zaman size haber veririm diye cevap veririm. Ama, bulmamız gerekiyor ve bulacağız,” dedi.

ABD Savunma Bakanı, Saddam Hüseyin’in oğulları Uday ve Kusay’ın Amerikan askerleriyle giriştikleri çatışma sonunda öldürülmesini Irak’ta bir dönüm noktası olarak niteledi.

Bu olayın Irak halkını, Baas rejiminin sona erdiği konusunda ikna etmek açısından yararlı olduğunu belirten Rumsfeld ayrıca aranan diğer Iraklı yetkililer ve silah depolarının yerleri konusunda yapılan ihbarların hızla arttığını söyledi.

Rumsfeld, “İhbar yapan Iraklıların sayısı arttıkça koalisyon güçlerinin operasyonları da hızla arttı ve son haftalarda yüzlerce kişiyi yakaladılar. En çok aranan 55 Iraklı yetkiliden şu ana kadar 38’i canlı ya da ölü olarak ele geçirildi” diye konuştu.

Amerika Savunma Bakanı, Irak’ta milyonlarca Dolar para ve binlerce silaha da el koyduklarını bildirdi. Ancak bakan, sabırlı olmak gerektiğini, Irak’ta siyasi ve askeri başarının hala zaman alacağını söyledi. Rumsfeld Amerikan kuvvetlerini hedef alan saldırıların da devam edeceğini belirtti.

Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, Irak’ta savaşın sona erdiği 1 Mayıs’tan buyana Amerikan askerlerine girişilen saldırılarda ölen asker sayısı 54’e ulaştı.

XS
SM
MD
LG