Erişilebilirlik

Havayolu Şirketleri Gelecekten Umutlu - 2003-08-05


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, uzun süredir ekonomik darboğazda bulunan havayolu şirketlerinin geleceğinin umut vadettiğini ve iyileşme kaydetmeye başladıklarını söylüyor. Fakat yine de havayolu şirketlerinin milyarlarca dolar borca girmesi bekleniyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Haziran ayında uluslararası hava trafiğinin arttığını, ancak yine de tam iyileşmenin aylar sürebileceğini bildirdi.

Kısaca IATA olarak bilinen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dünya çağında havayolu şirketlerinin 6 buçuk milyar dolar kaybedeceğini söylüyor. Bunun yaklaşık 4 milyar dolarından kısaca SARS olarak bilinen Akut Solunum Yetmezliği Sendromu sorumlu... Geri kalan kısım ise Irak’taki savaşa bağlı olarak gerçekleşecek.

IATA Kurumsal İlişkiler Başkan Yardımcısı Nancy Gaultier, en büyük kayba uğrayan şirketlerin, SARS krizi nedeniyle zarar gören Asya-Pasifik bölgesindeki havayolları olduğunu söylüyor. Fakat Gaultier, Asya-Pasifik’te Mayıs ayında yüzde 55 oranında azalan hava trafiğinin Haziran ayında gelişme göstererek yüzde 39 oranında kayba uğradığını belirtiyor:

"Havayolu şirketlerinin durumunun düzelmesi için daha çok zamana ihtiyaç var ama şimdiden gelişme kaydediyorlar. Şimdiki veriler iyileşme olduğunu gösteriyor, umuyoruz ki bu iyileşme sürekli olur. Eğer yıl sonuna kadar gelişme kaydetmeye devam edersek tüm bu krizler baş göstermeden önceki seviyemize gelebileceğiz. Yaşanan krizleri günlük yaşamın bir parçası olarak kabul etmeliyiz."

Nancy Gaultier, SARS’tan etkilenmeyen bölgelerdeki hava trafiğinde bir azalma görülmediğini belirtti. Gaultier Irak savaşı nedeniyle bazı insanların geçici olarak hava yolculuğundan korktuklarını söyledi.

IATA verilerine göre geçtiğimiz ay Ortadoğu’da hava trafiği yüzde 4 artış gösterdi. Haziran’da Afrika kıtasındaki hava trafiği artışı yüzde 1 virgül 1, geçen yıl Güney Amerika’da ise 9 virgül 3 oranında gelişme kaydetti. Fakat yine de Nancy Gaultier, SARS ve Irak Savaşının turizme darbe vurduğunu gözardı etmiyor.

"Zarar gören sadece havayolları değil, aynı zamanda oteller, tur operatörleri ve turizm sektöründe çalışan herkes... Bunların hepsi ekonomimizin belkemiğini oluşturuyor. Ve bilindiği gibi pek çok ülkenin ekonomisi turizm gelirine dayanıyor. Bu durumda eğer havayolu şirketleri toparlanabilirse bu hem turistler hem de iş için seyahat edecekler için çok iyi olacak."

Nancy Gaultier ayrıca havayolu şirketlerinin şu anda uçak yolculuğunu cazip kılmak için çeşitli promosyonlar uyguladıklarını ve bunların yolcular için çok uygun olduğunu da sözlerine ekliyor.

XS
SM
MD
LG