Erişilebilirlik

'Saddam Etrafındaki Çember Daralıyor' - 2003-08-04


Amerikan Kongresi’nin önde gelen iki senatörü, Amerikan güçlerinin devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’i bulmaya giderek daha fazla yaklaştığına inanıyor. Cumhuriyetçi Trent Lott ve Demokrat Evan Bayh, dün bir Amerikan televizyon programında bu konudaki görüşlerini anlattılar.

Her iki senatör de, Senato İstihbarat Komitesi’nin üyesi ve Irak’tan gelen en son gizli bilgileri görme yetkisine sahip.

CNN’in “Late Edition” programına konuşan Senatör Evan Bayh, Saddam Hüseyin’in etrafındaki çemberin daraldığına inandığını söyledi: “Çemberin daralması Saddam’ın iki oğlunun ölümüyle başladı. Giderek daha fazla sayıda insan yakalanıyor. Güvenlik elemanlarından bazılarını ele geçirdik. Bence, sorun Saddam Hüseyin’in yakalanıp yakalanmayacağı değil, ne zaman yakalanacağı.”

Televizyon programına Demokrat Partili meslektaşıyla birlikte katılan Cumhuriyetçi Senatör Trent Lott, Saddam Hüseyin’in iki kızının Irak’tan ayrıldığını hatırlatarak üst düzey güvenlik görevlilerinin Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından yakalandığını vurguladı. Lott, “Bence kızlarına Ürdün’de sığınma hakkı tanınması Saddam Hüseyin’e daha da yaklaşıldığının yeni bir göstergesi. Geçen hafta, yönetimden konuştuğumuz farklı insanlardan Saddam Hüseyin’e daha da yaklaşıklarını hissettikleri yönünde bazı izlenimler edindik,” dedi.

Senatör Lott, Saddam Hüseyin’in gerçek bir güce sahip olmadığını söyledi. Demokrat Evan Bayh da, Saddam’ın Irak’taki günlük gelişmelerdeki etkinliğinin giderek daha da azaldığını belirtti.

Irak’taki eski bir üst düzey Amerikan diplomatı bu düşüncelere katılıyor. Bir dönem Bağdat Büyükelçiliği görevini vekaleten yürüten Wilson, Saddam Hüseyin’in yakalanmasının önemli bir hedef olduğunu ancak iki oğlunun öldürülmesinin Irak halkı üzerinde daha büyük etkisi olacağını söyledi. Wilson, “Bence, Kusay ve Uday’ın bulunması, Hüseyin Hanedanlığı'nın yeniden dirilmesi düşüncesinin tam kalbine kazık sokmak anlamında daha iyi oldu," dedi.

Wilson’ın Amerikalı yetkililer tarafından Irak’ın nükleer silah üretmek amacıyla Nijer’den uranyum almaya çalıştığı yönündeki iddiaları araştırmak üzere bu ülkeye gönderildiğini söylemesi de bu konudaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Emekli diplomat Wilson, bu iddiaların Başkan Bush’un Amerikan halkına Irak’ın Afrika’dan uranyum almak istediği yönünde çok genel bir ifade kullanmasından önce kanıtlanamadığını açıkladı. Wilson, Saddam’ın silahsızlandırılmasının gerekli olduğuna inandığını belirtti ve kitle imha silahlarının varlığına ilişkin kanıtların bir gün bulunacağını söyledi. Ancak Wilson, kanıtların savaşı haklı çıkartmaya yetip yetmeyeceği konusunda bazı şüphelere sahip. Emekli Büyükelçi, “Bence bazı kimyasal silahlar bulacağız. Silah haline dönüştürülmüş veya dönüştürülmemiş bazı biyolojik belirtiler de bulacağımıza inanıyorum. Ayrıca, nükleer silahlar edinmeye yönelik bir çabanın da ortaya çıkarılacağını düşünüyorum. Ancak asıl sorun, bunun bizim ulusal güvenliğimiz açısından yakın bir tehdit oluşturacak eşiğe ulaşıp ulaşmadığı, hatta ciddi bir tehdit oluşturup oluşturmadığıdır” dedi.

Başkan Bush, Irak’a yönelik askeri operasyonu eleştirenleri susturacak yeterli kanıtlar bulunacağına inandığını söylemişti.

XS
SM
MD
LG