Erişilebilirlik

Saddam'ın Oğulları Toprağa Verildi - 2003-08-02


Saddam Hüseyin’in oğulları Uday ve Kusay, Tikrit dışındaki aile mezarlığında toprağa verildi.

Defin sırasında devrik liderin akrabaları hazır bulundu. Cenazelerin Irak bayrağına sarılı olduğu görüldü. Amerikan askerlerinin ise mezarlık çevresinde konuşlandığı gözlendi. Saddam Hüseyin rejiminde önemli rol üstlenen iki kardeş, 22 Temmuz’da Musul’da giriştikleri çatışma sonucu Amerikan askerleri tarafından öldürülmüştü.

Bu arada, Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer, Saddam Hüseyin’in oğullarının yerini bildiren kişiye 30 milyon Dolarlık ödülün ödendiğini ve bu kişinin ailesiyle birlikte Irak dışına çıkarıldığını söyledi. Bremer, Saddam Hüseyin'in bulunmasını sağlayacak ihbarı yapacak kişiye de 25 milyon Dolar ödül verileceğini tekrarladı.

Saddam Hüseyin'in kızları Raghad ve Rana ise El Arabiye ve CNN televizyonlarında dün yayınlanan mülakat sırasında babalarının nerede olduğunu bilmediklerini söyledi.

Amerika'nın Sesi Muhabiri Dale Gavlak'ın Bağdat'ta konuştuğu Iraklılar, Raghad ve Rana'nın, babalarının nerede saklandığını bilmedikleri yolundaki sözlerine inanmadıklarını belirttiler.

İkisi de 30 yaşlarında olan Raghad ve Rana ile çocuklarına Ürdün Kralı Abdullah tarafından Ürdün'e sığınma hakkı tanınmıştı. Saddam'ın kızlarının televizyon mülakatı Ürdün Kralına ait bir sarayda kaydedildi.

Raghad, son olarak kardeşleri Uday ve Kusay'la birlikte, Amerika öncülüğündeki savaşın başlamasından beş gün önce gördüğü babasının devrilmesine, yakın yardımcılarının ihanetinin yolaçtığını söyledi. Raghad göz yaşları içinde konuştuğu televizyon muhabirine, Saddam'ı "iyi bir baba" diye tanımladı ve kendisini tekrar görmeyi umudettiğini anlattı. Bununla birlikte Raghad, eşi Hüseyin Kamil'in yedi yıl önce babasının emriyle idam edilmesine büyük tepki duyduğunu ilk kez açıkça söyledi.

Raghad ve Rana'nın eşleri, Hüseyin Kamil ve Saddam Kamil, yedi yıl önce, kısa bir süre için komşu Ürdün'e sığınmış ancak Saddam Hüseyin'in kendilerini affedeceğini sanarak Bağdat'a geri dönmüştü. Ancak Saddam iki damadının da idam edilmesi için emir vermişti.

Saddam Kamil, idam edilmesinden önce 10 yıl kadar Irak'ın nükleer, kimyasal, biyolojik silah ve füze programında görevliydi ve Saddam Hüseyin rejiminin, kitle imha silahları edinmeye kararlı olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG